Važna su ispitivanja
5

Glavni istraživač na Oxfordu poručio da su ipak male šanse da vakcina bude gotova do Božića

V.K.
Andrew Pollard, University of Oxford
Andrew Pollard, University of Oxford
Čelni ljudi grupe naučnika s Oxforda, koja se bavi razvojem vakcine protiv koronavirusa, izjavili su kako su šanse da ova vakcina bude spremna do Božića veoma male.

Donji dom britanskog parlamenta organizovao je sjednicu vezanu za izvještaj u vezi s napretkom razvoja vakcine protiv koronavirusa. Sjednici je prisustvovao i glavni istraživač Univerziteta Oxford Andrew Pollard i u svom izvještaju, bar trenutno, ugasio nade da će Oxfordova vakcina biti spremna do Božića.

"Mislim da su male šanse da se takvo nešto desi", izjavio je Pollard pred parlamentarcima.

Također, Pollard je naveo kako je trenutno najbitnije izvršiti kvalitetna ispitivanja vakcine, a tek se onda može razmišljati o njenoj proizvodnji.

"Vrlo je važno ispitati sve što se desilo prilikom kliničkih ispitivanja i provjeriti kvalitet dobijenih podataka kako bismo ispitali i njihovu tačnost", zaključio je Pollard.

Kada vakcina postane dostupna na tržištu, Pollard smatra kako to neće značiti kraj pandemije i da se situacija neće tek tako moći vratiti u stanje koje smo imali prije.

"Bit će veoma značajno ukoliko uspijemo proizvesti efikasnu vakcinu, ali to ne znači da ćemo se moći vratiti u stanje prije pandemije. Potrebno je vrijeme kako bi vakcina zaživjela među stanovništvom. Pored toga, i dalje ćemo imati ljude zaražene ovim virusom, jer se vrlo brzo i lako prenosi", rekao je Pollard za Guardian.