Svijet
0

Glavaš ostaje u pritvoru

FENA
Zagreb
Zagreb
Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je danas zahtjev obrane Branimira Glavaša da ga se pusti iz pritvora nakon što je iznio svoju obranu na suđenju u slučajevima "garaža" i "selotejp" za zločine nad srpskim civilima u ratnom Osijeku.

Sudac Željko Horvatović kazao je da svi razlozi koje su naveli Glavaševi branitelji ne predstavljaju nove okolnosti te da i dalje postoje "posebno teške okolnosti" koje opravdavaju pritvor.

Dodao je kako je i Vrhovni sud ranije odbacio argumente branitelja da se zadržavanjem Glavaša u pritvoru krši Ustav i međunarodne konvencije koje su iznad hrvatskih zakona.

Horvatović je ustvrdio da argument za puštanje iz pritvora ne može biti niti uspoređivanje s nekim drugim sudskim postupkom. Glavaševi branitelji su, naime, tražila da se Glavašu dozvoli obrana sa slobode uz mjere opreza kao i u slučaju generala Rahima Ademija.

Glavaševo puštanje iz pritvora obrana je tražila uz obećanje da će se odazvati svakoj sljedećoj raspravi, ističući da je glavna svrha pritvora osiguranje da će se optuženik pojavljivati u sudnici. No, predstavnica državnog odvjetništva odbacila je sve argumente obrane ističući kako smatra da je pritvor u ovom slučaju i dalje neophodan.

Sud je odbio i da se iz pritvora pusti jedan od ostalih šestero optuženika Tihomir Valentić, čiji se odvjetnik pridružio zahtjevima Glavaševe obrane.

Suđenje je nastavljeno iznošenjem obrane drugooptuženog Ivice Krnjaka.