Pogrdne riječi na Twitteru
0

Glasnogovornik izraelske vojske se izrugivao mrtvom Palestincu

Sarajevo-x.com
Mustafa Tamimi u momentu kada je pogođen (Foto: AFP)
Mustafa Tamimi u momentu kada je pogođen (Foto: AFP)
Palestinski demonstrator Mustafa Tamimi (28) bio je goloruka žrtva pred naoružanjem izraelskih vojnika koji su pucali u njega, zbog toga što je navodno bacio kamen na njihov oklopni transporter na Zapadnoj obali.

U tom momentu izraelski vojnici su iz vozila svega nekoliko metara udaljenog od 28-godišnjaka ispalili suzavac direktno u njegovo lice. Mustafa je podlegao ranama u subotu, sahranjen je jučer, a izraelska vojska se suočila sa brojnim reakcijama nakon što se njihov visoki dužnosnik - glasnogovornik rugao stradalom mladiću na Twitteru.

Dok je jučer u selu Nabi Saleh klanjana dženaza Mustafi Tamimu, glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), bojnik Peter Lerner je na Twitteru napisao: "Šta je Mustafa mislio trčeći za džipom i bacajući kamen #fail (Glupost)".

Njegov post su slijedili i drugi vojnici, čiji komentari također nisu bili primjereni. Kasnije su objavljene fotografije na kojima se vidi Mustafa dok leži u lokvi krvi, prije nego je odvezen u bolnicu, gdje je i podlegao.

Peter Lerner se kasnije pravdao da se riječ "fail" nije odnosila na Palestinca, već na kasnije događaje. Zapravo, izraz "fail" koji je glasnogovornik izraelske vojske upotrijebio na Twitteru u američkom slengu znači ekstremnu glupost te je popularan termin koji se koristi na internetu, često ima izrazito vulgaran kontekst.

Izraelski vojnici su ispalili kasnije suzavce na Tamimijeve ožalošćene u selu Nabi Saleh, kada je povrijeđeno pet osoba, piše Daily Telegraph. Nakon što je iz bolnice objavljeno da je Mustafa podlegao, jedna od glasnogovorinica izraelske vojske je rekla da je pokrenuta istraga o ovom događaju.

Tamimi je bio smješten u bolnicu u Izraelu gdje je podlegao u subotu ujutro.