London se žalio
2

Glasnogovornik izraelske vlade suspendovan nakon diskusije sa šefom britanske diplomatije

S. M.
Eylon Levy
Eylon Levy
Glasnogovornik izraelske Vlade na engleskom jeziku Eylon Levy suspendovan je sa dužnosti nakon pritužbi britanske vlade, prenosi Channel 12.

London je navodno izrazio zabrinutost Ministarstvu vanjskih poslova Izraela nakon što je Levy odgovorio na objavu britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona od 8. marta.

"Nastavljamo da pozivamo Izrael da dozvoli više kamiona u Gazi kao najbrži način da stigne pomoć onima kojima je potrebna", rekao je tada Cameron.

Lavy je navodno odgovorio na objavu rekavši da nema problema s kapacitetom kamiona pomoći koji ulaze u Gazu.

Nakon njegovog komentara na X-u britansko ministarstvo vanjskih poslova upiralo je da li je komentar Levya, koji se smatra napadom na Camerona, zvaničan stav Izraela.

Levy je od tada suspendovan i kod kuće je više od nedjelju dana, navodi se u izvještaju, uz napomenu da je malo vjerovatno da će se vratiti.

Vijest o njegovoj suspenziji dolazi istog dana kada je premijer Benjamin Netanyahu požalio na činjenicu da Izrael ima nedostatak glasnogovornika koji bi mogli "spojiti dvije riječi" na engleskom.

Ranije ove godine Netanyahuova supruga je tražila da se Levy otpusti zbog prethodnih kritika na račun izraelskog premijera i zbog njegovog učešća na protestima protiv pravosudne reforme koju je inicirao Netanyahu.

Levy je imenovan glasnogovornikom nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. Ranije je radio kao novinar i savjetnik predsjednika Isaaca Herzoga.