Zračni napadi u Siriji
0

Glasnogovornik Bijele kuće: Mi ne diktiramo uslove Izraelcima

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
John Kirby, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, govorio je za ABC-jevu emisiju Good Morning America o američkim zračnim napadima na iranske ciljeve u Siriji, koji su posljedica straha da bi rat između Izraela i Hamasa mogao eskalirati u regionalni sukob.

Američki borbeni avioni izveli su u petak rano ujutro zračne napade na dvije lokacije u istočnoj Siriji povezane s Korpusom iranske Revolucionarne garde, saopštio je Pentagon, u znak osvete za niz dronova i raketnih napada na američke baze i osoblje u regiji koji su počeli rano prošle sedmice.

Kirby je rekao da su napadi bili usmjereni na skladišta i objekte s oružjem i da su bili odmazda za niz napada dronovima i projektilima na američke baze i osoblje u regiji koji su počeli početkom prošle sedmice.

"Ovi udari su bili u samoodbrani", rekao je Kirby, u komentarima koje je prenio Associated Press.

Na pitanje hoće li Iran uzvratiti, Kirby je rekao:

"Nije neuobičajeno da uzvrate udarac. Ako to urade, mi ćemo apsolutno učiniti ono što moramo da zaštitimo naše trupe i naše objekte. Bit ćemo spremni za to", rekao je.

Govoreći o ratu između Izraela i Hamasa i vremenu kopnene ofanzive koju je najavio Izrael, Kirby je rekao: "Mi ne diktiramo uslove Izraelcima".

U Izraelu, ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da će kopnena ofanziva na Gazu biti duga i teška, s ciljem da se uništi ogromna mreža tunela koju koriste militantni vladari Hamasa na toj teritoriji.