Svijet
0

Glasine o smrti ruskog patrijarha

FENA
patrijarh Aleksij II i Vladimir Putin
patrijarh Aleksij II i Vladimir Putin
Patrijarh moskovski i sve Rusije Aleksij II sa ironijom je danas reagirao na glasine o njegovoj smrti, rekavši da su "malo preuranjene", ali da je mogući povod mnogo ozbiljniji, jer bi njihovi autori mogli da budu iz redova protivnika ujedinjenja Ruske pravoslavne crkve.

"Neko je, očigledno, htio da pokvari i odmor i liječenje, a može biti da je neko puštao te glasine uoči potpisivanja Akta o objedinjenju Crkve u dijaspori s 'majkom-Crkvom', sa Moskovskom patrijaršijom, nadajući se da će se to odraziti na potpisivanje", rekao je ruski patrijarh novinarima.

"Nikakve istine u tim vijestima nema", rekao je osmjehujući se poglavar Ruske pravoslavne crkve, poslije trosatne službe u Pokrovskom ženskom manastiru posvećene sjećanju na Matronu Moskovsku.

Predstavnik Moskovske patrijaršije Sergej Kravec rekao je, povodom prošlonedjeljnih vijesti o navodnoj operaciji srca i kliničkoj smrti Aleksija II, da je u njima "jedino bilo tačno da se patrijarh zove Aleksij", a da on u trenutku pojave tih vijesti nije ni bio u Švajcarskoj, niti u švajcarskoj klinici.

Patrijarh Aleksij vratio se u Moskvu jučer, poslije dvonedjeljnog odmora, saopćila je Moskovska patrijaršija.

Istorijski događaj potpisivanja akta o kanonskom jedinstvu ruske crkve u dijaspori, osnovane 1924. godine u Sremskim Karlovcima, s matičnom Moskovskom patrijaršijom najavljeno je za 17. maj.