Izbori u Afganistanu
0

Glasanje uz strah i prijetnje talibana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Afganistana Hamid Karzai pozvao je milione svojih sunarodnika da glasaju na predsjedničkim i lokalnim izborima u četvrtak.

Govoreći nekoliko sati uoči otvatranja glasačkih mjesta, Karzai je rekao da bi visoka izlaznost birača bila dobra za svakoga.

Izbori se održavaju u uslovima rastućeg nasilja i sve brojnijih napada talibana, posebno na jugu i istoku zemlje, i postoji zabrinutost da će veliki broj Afganistanaca jednostavno biti suviše uplašeni da glasaju, javio je BBC.

Predsjednik Karzai je favorit u trci u kojoj učestvuje više od trideset kandidata.

Za njegove najozbiljnije protivnike smatraju se bivši ministri finansija i vanjskih poslova Ašraf gani i Abdulah Abdulah.

Talibani su, istovremeno, na jednom svom internet sajtu saopćili da će od srijede pa sve do kraja glasanja, u kojem bi Afganistanci trebalo da izaberu budućeg predsjednika, pokušati da zatvore sve glavne i sporedne puteve.

Svako ko proba da ode do biračkog mjesta, upozorili su talibani, bit će sam odgovoran za svoju sudbinu.

Posljednji afganistanski šef diplomatije u nekadašnjoj vladi talibana Vakil Ahmed Mutavakil tvrdi međutim da će, zbog prijetnji pobunjenika, odziv na izborima biti izuzetno slab.

On je u intervjuu za BBC rekao da su njegovi sunarodnici, a posebno oni na jugu zemlje, obeshrabreni stanjem u državi i da neće glasati, te da izbori nisu rješenje za probleme u kojima se Afganistan nalazi.

Gulbudin Hekmatijar, nekadašnji afganistanski premijer a sada lider pobunjeničke grupacije Hezb-i-Islami, bliske talibanima, s kojim je BBC takođe razgovarao, naglašava da za njega mira neće biti sve dok se strane trupe potpuno ne povuku iz Afganistana.

  • Moja poruka je jasna - ako su strane vojne snage spremne da napuste Afganistan i da ne insistiraju na okupaciji zemlje, ako žele da okončaju rat i pronađu časni izlaz iz ove situacije, mi ćemo im u tome pomoći. Ali ako i dalje budu insistirali na oružanim sukobima, nama ne preostaje ništa drugo nego da nastavimo borbe. Strana vojska mora da zna da oružanom borbom koju je vodila tokom proteklih osam godina nije postigla ništa. Ništa nisu uradili osim što su nosili kovčege svojih mrtvih, rekao je Hekmatijar.

Sagovornik BBC-ja je negirao da su ljudi pod njegovom komandom odgovorni za pogibiju afganistanskih civila, i optužio međunarodne snage u Afganistanu da su one odgovorne za tolike civilne žrtve.

  • Devedeset pet posto civila u Afganistanu poginulo je od ruke stranaca, tvrdi lider Hezb-i-Islami.

Za Gulbudina Hekmatijara je mogućnost postizanja sporazuma o prekidu neprijateljstava u Afganistanu ostvarljiva samo uz ispunjenje određenih preduslova.

  • Mora doći do bezuslovnog povlačenja stranih trupa, i mora biti utvrđen logičan rok za prenos vlasti na nepristrasnu prelaznu administraciju. Održavanje slobodnih i poštenih izbora može da označi kraj rata, i mi smo to jasno predočili raznim zainteresovanim stranama, rekao je Hekmatijar, lider talibanima bliske pobunjeničke grupacije u Afganistanu.