Svijet
0

Glas javnosti: Ako Jurčić postane hrvatski premijer, srpski kapital ostaje na granici

FENA
Ako kandidat SDP-a Ljubo Jurčić bude izabran za novog hrvatskog premijera, hrvatske će granice ostati zatvorene za srpski kapital, piše u nedjelju beogradski list Glas javnosti.

Glas javnosti konstatira da je Hrvatska dosad u Srbiju investirala oko 365 milijuna eura, dok u suprotnom smjeru investicija nije bilo i izražava mišljenje da će tako i ostati ukoliko Jurčić postane hrvatski premijer.

Jurčić je prošloga mjeseca govoreći o ulasku srpskog kapitala u Hrvatsku izjavio kako ne bi bilo politički oportuno prodati tvrtku iz Slavonije Srbima.

Suprotno stavu Glasa javnosti ekonomist Milan Kovačević je rekao listu kako smatra da su izjave hrvatskih političara "više za domaću upotrebu i za skupljanje političkih bodova kod birača".

"Mislim da se pretjeruje s time da u Hrvatskoj ne žele novac iz Srbije, mada povremeno politička kretanja imaju utjecaj na kretanja kapitala. Problem je i kod nas, jer naš devizni režim ograničava investiranje u inozemstvo. To što mi ometamo izlazak našeg kapitala je važnije od toga što nema ulaganja u Hrvatsku. Krajnje je vrijeme da liberaliziramo naš devizni režim", rekao je Kovačević.

On također ocjenjuje kako "kad je riječ o srpskom kapitalu koji pokušava izaći van, on često i nije baš srpski" te dodaje da je "kapital najveće kompanije u Srbiji u vlasništvu firme koja je osnovana u inozemstvu".

Vladimir Gligorov, suradnik Međunarodnog instituta za ekonomske znanosti u Beču konstatira da je hrvatsko gospodarstvo otvoreno, pa srbijanski poduzetnici konkuriraju onima iz drugih europskih zemalja, u čemu nemaju mnogo uspjeha.

"U Srbiji bi situacija bila simetrična za hrvatske poduzetnike kad bi Srbija bila otvorena privreda i kad bi bila privlačna za europske investitore. Budući da je Srbija još neatraktivna za investitore iz većih zemalja Europske unije, veća je uloga slovenskih i hrvatskih investitora", stav je Gligorova.