{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gladuje više od milijardu ljudi!

S
11.10.2010. u 19:27
0
6
Gladuje više od milijardu ljudi!
0
Gladuje više od milijardu ljudi!
Foto: AFP
Prema ovogodišnjem izvještaju o indeksu svjetske gladi, više od milijardu ljudi u svijetu u ovom trenutku nema dovoljno hrane, a među najugroženijima su djeca.
Neuhranjenost djece do dvije godine starosti glavni je uzrok gladi u svijetu, a upravo djeca čine polovinu neuhranjenih osoba, tvrde autori izvještaja koji je objavila grupa organizacija na čelu sa Međunarodnim institutom za istraživanje prehrambene politike (IFPRI).

Oni navode kako su glađu najugroženije ukupno 22 zemlje subsaharske Afrike i južne Azije, u kojima je nivo neuhranjenosti stanovništva označen kao "alarmantan".

Autori izvještaja pozvali su sve zemlje svijeta da krenu u aktivniju borbu protiv gladi, a posebno protiv neuhranjenosti djece, upozoravajući da nedostatak hrane kod djece mlađe od dvije godine ugrožava njihov normalan psihofizički razvoj i ostavlja trajne posljedice na njihovo zdravlje.

UN organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) definiše glad kao uzimanje manje od 1 800 kalorija dnevno, koliko je minimalno potrebno za zdrav život.

Iako je broj gladnih osoba u svijetu od 1990. do 2006. godine stalno opadao, unazad četiri godine njihov broj ponovo raste do zabrinjavajućeg nivoa.

FAO i tvrdi da je konstantan rast cijena hrane na svjetskim tržištima pridonio porastu broja gladnih u svijetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: