Svijet
0

Glad i siromaštvo američkih gradova

Sarajevo-x.com
Stanovnici najvećih gradova u Sjedinjenim Američkim Državama nemaju običaj zastati na ulicama svoga grada i udijeliti pomoć beskućnicima i gladnima. Ovi ponižavajući podaci su rezultat istraživanja rađenog u 23 velika američka grada.

"Iako je 83% blagostanja naše države koncentrisano u velikim gradovima, gladni i beskućnici žive u najvećim gradovima zemlje“, kazao je za AP Douglas Palmer, predsjednik Udruženja američkih gradonačelnika.

Dvanaest od 23 grada koji su učestvovali u studiji pod nazivom "Gladni beskućnici“ okreću glavu od ovih problema i problema siromaštva općenito. Pokazalo se da u svim gradovima koji su učestvovali u ovoj studiji, uključujući Boston, Los Angeles, Miami i Nashville, porodice koje su na rubu egzistencije ne primaju nikakvu socijalnu pomoć koja bi osigurala njihov opstanak što ih neminovno vodi u svijet beskućnika.

Studija je također pokazala da porodice sa djecom čine najveći procent beskućnika u SAD-u. Najčešći razlozi zbog kojih ljudi postaju beskućnici jesu siromaštvo i nezaposlenost. Samo na području Sjedinjenih Država živi oko 700.000 beskućnika.