Svijet
0

Gingrich predviđa izborni listić demokrata Clinton - Obama

FENA
Demokratska stranka nominirat će Hillary Rodham-Clinton za predsjedničkog, a Baracka Obamu za potpredsjedničkog kandidata na izborima u novembru 2008., previdio je u nedjelju Newt Gingrich, bivši republikanski predsjednik Predstavničkog doma Kongresa SAD-a.

Gostujući u emisiji "Fox News Sunday", istoimene američke TV mreže, Gingrich je kazao da će njegova Republikanska stranka imati "impresivan" izbor između Mitta Romneya, Rudya Giulianija i Freda Thompsona. Senatora iz Arizone, Johna McCaina, po anketama drugog najizglednijeg kandidata republikanaca, Gingrich nije uvrstio među svoja tri favorita.

"McCain je zauzeo poziciju koja je u dubokoj suprotnosti s njegovom stranačkom bazom i ne vidim kako može dobiti nominaciju", ocijenio je. Kazao je kako očekuje uključivanje Thompsona, bivšeg senatora iz Tennesseeja i bivšu zvijezdu TV serije "Zakon i red", u utrku s Giulianijem, bivšim gradonačelnikom New Yorka, i Romneyem, bivšim guvernerom Massachusettsa, u jednu vrlo borbenu utrku za republikansku nominaciju.

"Mislimo da će ili gradonačelnik Giuliani ili guverner Romney ili senator Thompson biti vrlo opasni protivnici onome što očekujem da bude listić Clinton-Obama", kazao je Gingrich, jedan od stratega Republikanske stranke, koji i sam kotira kao mogući kandidat za predsjedničku nominaciju.

"Ako bude postojao vakuum i stvarna potreba da netko bude spreman za raspravu sa senatoricom Clinton, tada ću razmotriti kandidaturu. Mislim da ćemo to znati u oktobru", najavio je Gingrich.

Bivša prva dama SAD-a Hillary Clinton u svim ispitivanjima javnog mnijenja uvjerljivo vodi kao najjači kandidat demokrata s oko 45 posto podrške prodemokratskih birača, prema oko 30 posto koliko dobija Obama, mladi karizmatični senator iz Ilinoisa, jedini Afroamerikanac među 100 članova Senata. U simuliranom anketnom nadmetanju s republikanskim protukandidatima Hillary Clinton najčešće s velikom prednošću pobjeđuje vodeće republikanske protukandidate - Giulianija, McCaina i Romneya.