Javnost zabrinuta
19

Ginekolog u Portugalu suspendovan nakon što se beba rodila bez lica, tvrdio da je sve u redu

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ginekolog u Portugalu suspendovan je nakon što je porodio trudnicu čija beba se rodila bez nosa, očiju i velikog dijela lobanje, javlja BBC.

Roditelji bebe nazvane Rodrigo nisu bili svjesni ozbiljnih fizičkih abnormalnosti njihovog sina sve dok se nije rodio ovog mjeseca.

Zvaničnici Medicinskog vijeća nakon rođenja bebe izglasali su suspenziju doktora Artura Carvalha zbog optužbi za nepažnju. Pokazalo se da su i ranije pacijenti ulagali žalbe zbog doktora Carvalha, a neke datiraju još prije deset godina.

Izvještaji o ovim slučajevima, koje su detaljno objavili portugalski mediji, izazvali su široko bijes javnosti, ne samo u Portugalu, već širom svijeta.

Ginekolog Carvalho nije javno komentarisao nijednu tvrdnju, a BBC nije uspio doći do njega.

Dječak Rodrigo rođen je 7. oktobra u Sao Bernardo bolnici u Setubalu, 40 kilometara od Lisabona. Njegova majka obavila je tri ultrazvučna pregleda u privatnoj klinici kod ginekologa Carvalha koji nije izrazio nikakvu brigu o zdravlju bebe rekavši da je sve u redu.

Majka je potom u šestom mjesecu trudnoće imala i napredniji 5D ultrazvuk u drugoj klinici. Tokom tog pregleda ginekolozi su izrazili zabrinutost zbog mogućih abnormalnosti kod bebe. Međutim, doktor Carvalho odbacio je sve brige.

"Rekao nam je da se ponekad neki dijelovi lica ne mogu vidjeti na ultrazvučnom pregledu", rekla je za AFP tetka dječaka rođenog bez lica.

Nakon rođenja bebe, roditeljima je rečeno da će dječak živjeti samo nekoliko sati. Međutim, dvije sedmice poslije, dječak je i dalje živ i pod stalnom bolničkom njegom. Njegovi roditelji podnijeli su tužbu protiv doktora Carvalha koji je nakon toga suspendovan.

Kako piše BBC, postoji najmanje šest drugih tužbi protiv portugalskog ginekologa koje su započele od 2013. godine. U jednom slučaju beba je rođena sa facijalnim deformitetima, deformisanim nogama i nekoliko oštećenja mozga, dok je Carvalho tokom trudnoće tvrdio da je sve u redu. Međutim, i pored tužbi, doktor još nikad nije procesuiran.

Ovi slučajevi podigli su zabrinutost Portugalaca za funkcionisanje zdravstvenog sistema u državi, ali i pravosudnih procedura nakon žalbi građana.