Bratislava
70

Gimnazijalci okupili hiljade Slovaka na protestima protiv korupcije

FENA
(Foto: EPA)
Dvoje gimnazijalaca, osamnaestogodišnjaka, uspjeli su danas preko društvenih mreža organizovati i izvesti veliki broj Slovaka na ulice Bratislave u veliku protestnu šetnju protiv korupcije i za pristojnu Slovačku, a njihov pohod centrom slovačke prijestonice podržao je i predsjednik Andrej Kiska.

"Marš organizujemo zato što smo frustrirani zbog stanja u Slovačkoj. Korupcija tjera sve više mladih da odlaze iz zemlje, a to treba promijeniti. Željeli smo da pokažemo da imamo svoj stav i da po našem mišljenju ovo nije u redu", kazao je gimnazijalac David Straka koji je protest organizovao zajedno s vršnjakinjom Karolinom Farskom.

Popodne se u centru Bratislave okupilo, prema procjenama organizatora, nekoliko hiljada ljudi koji su u protestnu šetnju krenuli s transparentima protiv korupcije i uz skandiranje "Dosta je bilo (premijera Roberta) Fica" i "Nije nam svejedno", javio je slovački dnevnik DenjikN.

Proteste mladih protiv korupcije podržali su predsjednik Andrej Kiska i lideri opozicije koji su, međutim, obećali da neće s mladima izaći na ulice, da bude jasno kako izraz frustracije mladih nije povezan s političkim strankama i kako nikome ne bi dali povod da protest diskredituje.

"Ne želimo političare koje smo doduše izabrali, ali koji ne ispunjavaju obećanja, a često smo svjedoci da nam lažu u oči. Koji nemaju toliko obraza da podnesu ostavke iako javnost to traži. Borimo se protiv korupcionaških skandala koji se samo jedan za drugim smjenjuju", poručili su mladi Slovaci u pozivnici na današnju protestnu šetnju pod parolom "Nije nam svejedno".

Organizatori su popodne pred početak marša predali na portirnici vlade četiri zahtjeva: prije svega da ostavku podnesu ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak i šef policije Tibor Gašpar i specijalni tužilac Dušan Kovačik.

Zahtijevaju također da se ukinu kontroverzne amnestije iz vremena prvog premijera Slovačke Vladimira Mečijara, što je parlament već učinio, a kao posljednji zahtjev i da se istraže dva najveća korupcionaška skandala, Gorila i utaja poreza i moguća korupcija preduzetnika Ladislava Bašternjaka s kojim je poslovao ministar Kalinjak i koji iznajmljuje stan premijeru Ficu.

Kada je nedavno Bašternjak optužen za utaju poreza, Fico je izjavio da će se iseliti iz tog stana čim nađe zgodnu kuću.