Svijet
0

Gilani traži od SAD-a da prekine zračne udare po Pakistanu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki zračni udari po pakistanskoj teritoriji neprihvatljivi su, izjavio je u četvrtak pakistanski premijer Yousuf Raza Gilani, dan nakon što je američki bespilotni avion izveo prvi američki zračni udar na skrovište militanata duboko unutar teritorije Pakistana.

"Takvi napadi neće biti tolerirani. Nećemo dopustiti nikome da naškodi našem nacionalnom suverenitetu", poručio je Gilai Narodnoj skupštini, donjem domu parlamenta, javila je DPA.

Američke snage iz Afganistana posljednjih mjeseci su izvele desetke zračnih udara po militantima iz redova talibana i Al-Qaide u pakistanskim plemenskim regijama.

U srijedu je, međutim, u zračnom udaru na mogući vojni pložaj u naseljenoj oblasti Bannu, u Sjeverozapadnoj pograničnoj pokrajini, ubijeno četvero ljudi, što je povećalo zabrinutost da bi Sjedinjene Države mogle proširiti zračne napade, čak i na velike gradove.

"Dajte Amerikancima metar, oni će uzeti kilometar", piše u naslovu dnevnih novina na engleskom jeziku The News.

Načelnik pakistanske vojske general Parvez Kayani zatražio je u srijedu prekid preleta bespilotnih borbenih aviona nad pakistanskom teritorijom u obraćanju vojnom komitetu NATO-a u Bruxellesu, saopćila je pakistanska vojska.

Gilani je poručio parlamentu u četvrtak kako se nada da će administracija novoizabvranoga američkog predsjednika Baracka Obame, koja preuzima dužnost u januaru, razmotriti politiku zračnih udara po pakistanskoj teritoriji.

"Trenutno je američka vlada u tranziciji", poručio je on parlamentarnom domu u kojem su neki poslanici tražili da vlada prekine saradnju sa SAD-om u borbi protiv terorizma. "Kada senator Obama preuzme vlast, siguran sam da će on staviti ove napade pod kontrolu", kazao je.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Malik Amad poručio je poslanicima da je njegovo ministarstvo pozvalo američku ambasadoricu Anne Patterson kako bi joj uložilo protest zbog napada u Bannuu.