Nakon tri godine mira
10

Gerilci FARC-a najavili nastavak oružane borbe u Kolumbiji

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predstavnici ljevičarske gerilske skupine Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga (FARC) Ivan Marquez, Jesus Santrich i Hernan Dario Velasquez, koji imaju utjecaja na članstvo, najavili su da ponovo uzimaju oružje u ruke.

Vlasti Kolumbije su s predstavnicima FARC-a prije tri godine potpisali mirovni sporazum kojim je završen 52-godišnji oružani sukob. Nakon potpisivanja tog ugovora FARC se pretvorio u političku stranku.

FARC-ovi radikali Marquez, Santrich i Velasquez najavili su da će ponovno pokrenuti oružanu pobunu jer smatraju da je vlada prekršila mirovni sporazum iz 2016. godine.

Nedugo nakon njihove objave, kolumbijske vlasti najavile su da će osnovati posebnu vojnu jedinicu koja će spriječiti moguće ponovno pokretanje pobune.

Kolumbijska potpredsjednica Marta Lucia Ramirez rekla je da će država također sudski progoniti sve one bivše pripadnike FARC-a koji ponovno uzmu oružje u ruke.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

FARC, koji se pojavio 1964. godine, smatrao se najmoćnijom i najstarijom pobunjeničkom skupinom na američkom kontinentu. Kolumbijska vlada i FARC su nakon četiri godine pregovora na Kubi, 23. juna 2016. potpisali dogovor o primirju i o razoružanju pobunjenika. Bilateralno i konačno primirje stupilo je na snagu 29. augusta i 26. septembra potpisan je mirovni ugovor.

No 3. oktobra Kolumbijci su ga odbacili na referendumu.

Nakon toga se pregovaralo o novom ugovoru koji su 24. novembra 2016. potpisali predsjednik Juan Manuel Santos i vođa FARC-a Rodrigo Londono, ratnim imenom Timošenko, čime se završio 52-godišnji oružani sukob.

U međuvremenu je predsjednik Santos 7. oktobra dobio Nobelovu nagradu za mir za svoje zalaganje za prekid bratoubilačkog rata koji je razdirao Kolumbiju više od pet desetljeća.

Po mirovnom ugovoru sudionici sukoba, bili to gerilci, vojnici ili civili, neće ići u zatvor budu li govorili istinu, obeštetili žrtve i zauvijek se odrekli nasillja. Za prekršitelje je predviđena kazna do 20 godina zatvora.

Razoružanje 7.000 FARC-ovih gerilaca dovršeno je 27. juna 2017. godine.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Bivša gerila 31. augusta službeno postaje legalna politička stranka, ne odričući se svog identiteta i kratice, pod imenom Zajedničke alternativne revolucionarne snage (FARC).

Ivan Duque je 17. juna 2018. izabran za predsjednika uz podršku radikalne desnice. Obećava izmjenu mirovnog ugovora koji ocjenjuje odveć popustljivim prema nekadašnjim gerilcima.

Ustavni sud, najviše pravosudno tijelo u zemlji, 1. juna konačno prihvaća Duqueov prijedlog o izmjeni mirovnog ugovora.