Svijet
0

Gerhard Schroeder primljen u Rusku akademiju nauka

FENA
Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder, prijatelj ruskog premijera Vladimira Putina, izabran je u četvrtak za člana Ruske akademije nauka, javile su ruske agencije.

Šezdesetčetverogodišnjeg Schroedera su tajnim glasanjem izabrali članovi akademije iz odjeljenja društvenih nauka .

Bivši njemački kancelar aktivno radi na približavanju Evrope i Rusije. On je uvijek branio rezultate bivšeg predsjednika Putina, uprkos ponavljanom ugrožavanju ljudskih prava i nazadovanju demokracije u Rusiji posljednjih osam godina, zbog čega ga je Zapad oštro kritizirao.

"Treba posmatrati razvoj Rusije u njegovoj ukupnosti. Nakon teške decenije, Rusija je na putu stabilnosti", izjavio je on na prezentaciji svoje autobiografije u septembru 2007. godine u Moskvi.

Njegovo imenovanje 2006. godine na čelo konzorcija za izgradnju plinovoda od Rusije do Njemačke ispod Baltičkog mora je kontroverzno, jer su neki u njemu vidjeli sukob interesa s bivšom kancelarskom funkcijom.

Gerhard Schroeder, socijaldemokratski kancelar od 1998. do 2005. godine, povukao se iz političkog života kada ga je na izborima u septembru 2005. godine pobijedila demokršćanka Angela Merkel.