Svijet
0

Gerald Knaus: Vrlo je lako biti nepošten prema BiH

FENA
Bosna i Hercegovina se, usprkos brojnim problemima na koje je nailazila i nailazi, mijenja i postaje sve više održivo društvo čiji napredak Evropska unija mora, sada više nego ikada ranije, snažno podržati - uvjeren je Gerald Knaus, direktor Evropske stabilizacijske inicijative iz Berlina.

"Bosna i Hercegovina se znatno izmijenila posljednjih godina i Bosanci i Hercegovci, u svim sferama života - seljaci, studenti, muzičari, sportisti - svi su oni uspjeli prevazići lične traume i započeti ispočetka. Već je 13 godina prošlo od rata i mislim da je sada važno da EU također prepozna šta je postignuto za ovo vrijeme i da shvati da zemlja sa ovako teškim naslijeđem ima još težak put pred sobom. Zbog toga ne treba da se nastavi njena izolacija. Zato apeliramo da se ta izolacija prekine, da se BiH da status kandidata, da se ukinu vize, te da se tretira barem jednako kao i sve ostale države Balkana", kazao je Knaus dopisniku Glasa Amerike.

Prvi čovjek Evropske stabilizacijske inicijative naglašava kako su svi oni koji su zagledani u cilj kakav treba ostvariti BiH na putu do modernoga evropskog društva zanemarili težinu tog puta, koji u bh. slučaju ima posebnu dimenziju.

"Vrlo lako je biti nepošten prema BiH. Problemi pred tom zemljom su bili ogromni... rekonstrukcija, povratak, sjećanje na rat koji je ostavio traga na velikom broju stanovnika BiH, čiji su članovi porodica poginuli, a mnogi izbjegli izvan zemlje. Sada je ta zemlja potpuno demilitarizirana, provedena je reforma vojske, povratak izbjeglih je bio masovan, a iznad svega skoro da ne postoji etničko nasilje među običnim ljudima.... Otiđite u Doboj, Ahmiće, Vitez... širom zemlje... naći ćete ljude koji ponovo žive zajedno, i to čine već godinama. To pokazuju da BiH može opstati kao multietničko društvo, da je to zemlja koja zaslužuje da bude posmatrana na drugačiji način", smatra Knaus.

Ako i postoji osnova da se za usporeno približavanje evropskim institucijama optužuju drugi, postoje sigurno, uvjeren je Knaus, razlozi i da se dio krivnje uputi na domaće adrese. Kako, primjera radi, objasniti činjenicu da do danas zemlja nije predala Bruxellesu aplikaciju za punopravno članstvo?

O tome direktor Evropske stabilizacijske inicijative Gerald Knaus kaže: "Postoji jedna stvar koju BiH može učiniti za sebe samu - da Evropljanima jasno predoči da želi biti dio Unije. Da danas BiH još nije predočila svoju aplikaciju za članstvo. Žalim zbog činjenice da su neke članice EU-a iza scene obeshrabrivale BiH da to do sada učini. Ova godina je veoma važna. Crna Gora će podnijeti aplikaciju, Srbija, ako dobije demokratsku vladu, će to također učiniti, Hrvatska čini krupan napredak, Albanija se odlučila da aplicira ove godine... Veoma je važno da BiH ne ostane iza njih. U tom smislu jednako je važno i da EU ne zaustavlja zemlju u takvoj namjeri."