Svijet
0

George W. Bush stigao u Izrael

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W.Bush stigao je u srijedu u Izrael radi učešća na proslavi 60. godišnjice postojanja te države te da bi potaknuo mirovni izraelsko-palestinski sporazum.

Po izlasku iz aviona, američkog predsjednika Busha i njegovu suprugu Lauru dočekali su na aerodromu Ben Gurion, blizu Tel Aviva, izraelski predsjednik Shimon Peres i premijer Ehud Olmert.

Ovo je druga Bushova posjeta Izraelu nakon one januarske, posvećene izraelsko-palestinskim pregovorima.

Predsjednik Bush bi potom trebao otputovati u Jerusalem radi razgovora s Olmertom, u prisustvu američke državne tajnice Condoleezze Rice, izraelske ministrice za vanjske poslove Tzipi Livni, ministra odbrane Ehuda Baraka te šefa Glavnog štaba Gabya Ashkenazija.

Bush bi želio prije završetka svog mandata, u januaru 2009., postići mirovni sporazum koji bi doveo do stvaranja palestinske države.

Nakon boravka u Izraelu, Bush nastavlja u petak posjetu Saudijskoj Arabiji zatim Egiptu.

Nije još prošla ni godina otkako je predsjednik Bush sazvao bliskoistočnu mirovnu konferenciju u Annapolisu, gdje je i od Izraela i od Palestinaca dobio obećanja da će sklopiti mirovni psorazum do kraja ove godine. Otada, ciljevi su postali skromniji: sada se govori o okvirnom sporazumu koji bi možda postavio buduće granice palestinske države, ali čak i taj cilj izgleda prilično udaljen.

Reuvan Hazan, koji predaje političke znanosti na Hebrejskom univerzitetu u Jeruzalemu, kaže da bi se moglo dogoditi da Bush ne bude imao dovoljno vremena za postizanje svojih ciljeva: "Predsjednik Sjedinjenih Država može željeti da ubrza proces, ali on je to shvatio ozbiljno malo prekasno. Čekao je do posljednje od svojih osam godina predsjednikovanja. Čekao je sve dok republikanci nisu izgubili oba doma Kongresa, a sada smo na pragu novih izbora. To nije način na koji se mogu promijeniti prastara neprijateljstva na Bliskom istoku."

Na palestinskim teritorijima stvar se gleda još sumornijim očima. Suradnici umjerenog palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, poznatog i kao Abu Mazen, otvoreno govore o raspuštanju Palestinske uprave zbog nedostatka napretka u razgovorima s Izraelom. To bi bio potez koji bi efektivno okončao mirovni proces iz Osla, započet prije 15 godina.

Hani al-Masri, palestinski novinar koji vodi Centar za istraživanje medija Bada'el, u Ramalli, kaže da mnogi Palestinci vjeruju da im je sada gore nego što im je bilo prije prošlogodišnje konferencije u Annapolisu: "Nakon Annapolisa, većina Palestinaca podržavala je pregovore. Sada, većina ih traži od Abu Mazena da ih prekine. Izrael je iskoristio te pregovore za prikrivanje vojne agresije, za povećavanje broja naselja, i tako dalje. To nije mirovni proces, to je proces bez mira."

Hani al-Masri kaže da nesposobnost Abbasa da u razgovorima pridobije neke ustupke od strane Izraela ojačava militante Hamasa koji kontroliraju Pojas Gaze. Prije Annapolisa – kaže on – Hamas je bio slab nakon poteza koje je povukao u Gazi. Ali, nakon Annapolisa, kad Palestinci ne vide nikakav napredak, Hamas samo postaje sve jači.

Oslabio je, doduše, i izraelski premijer Ehud Olmert, kome prijeti istraga o navodnom primanju mita od jednog američkog biznismena, u vrijeme dok je bio gradonačelnik Jerusalema.

Dok Palestinci kritiziraju itinerer američkog predsjednika, dotle ga Izraelci doživljavaju kao čelnika kojem se može vjerovati, kaže Reuvan Hazan: "Većina Izraelaca još uvijek podržava predsjednika Busha. Oni svijet vide malo drugačije od ljudi u Americi, barem što se tiče opasnosti na Bliskom istoku, bilo da je to bio Irak u prošlosti ili Iran trenutno, zbivanja u Libanu ili činjenica da Hamas ugrožava Palestinsku upravu. Stoga, kad vidimo predsjednika koji je voljan koristiti moć Sjedinjenih Država kao svjetskog policajca, kao čelnika demokratije, onda Izraelci shvaćaju da je njegovo vodstvo neophodno u ovom dijelu svijeta."