Svijet
0

George W. Bush očekuje dobre izborne rezultate Republikanaca

FENA
Američki predsjednik George W. Bush je na predizbornom skupu u Sarasoti na Floridi, izrazio očekivanje da će njegova Republikanska stranka zadržati kontrolu nad oba doma Kongresa, pod uvjetom da kampanju koncentrira na pitanja nacionalne sigurnosti i ekonomije.

Predsjednik Bush je u utorak kazao kako su oporbeni demokrati genetski predodređeni za povećanje poreza te prognozirao da će izgubiti na izborima 7. novembra, izvijestio Glas Amerike.

Naglasio je kako su demokrati stalno predviđali da će njegovo rekordno smanjenje poreza uništiti gospodarstvo i povećati proračunski manjak, ali se to nije dogodilo. Sada predviđaju da će osvojiti većinu u Predstavničkom domu Kongresa idućeg mjeseca, ali se opet varaju, ustvrdio je Bush.

"Demokrati su puno toga predviđali...Ako su im predizborna predviđanja pouzdana kao i ekonomska 7. novembra će biti dobar dan za republikance", rekao je američki predsjednik.

Većina ispitivanja javnog mnijenja daje uvjerljivu prednost demokratima na izborima za Kongres, gdje za postizanje većine trebaju osvojiti 15 dodatnih mjesta, pa čak i na djelomičnim izborima za Senat, gdje im za većinu treba šest mjesta.

Američki izborni sistem, zahvaljujući dvostranačju, tradicionalnom vezanju birača uz jednu od stranaka i nemilosrdnom prekrajanju izbornih jedinica karakterizira 90-postotna reizbornost, pa se tako primjerice na ovim izborima, neizvjesnost veže samo uz izbor 30-ak od ukupno 435 kongresnika i izbor šest od 33 senatora.

Predsjednik Bush je u Sarasoti procijenio kako se izborna predviđanja demokratske pobjede neće ostvariti. Dužnosnici Bijele kuće izjavljuju da imaju plan za donošenje novih zakona samo uz zadržavanje republikanske većine u Kongresu.

Bush je, među ostalim, demokrate opisao kao one koji su glasali protiv toga da "profesionalci imaju pravo ispitivati" osumnjičenike za terorizam kako bi štitili Ameriku, aludirajući na zakon kojim je američki Kongres nedavno derogirao Ženevske konvencije UN-a u interesu "rata protiv terorizma".

Ponovio je kako je politika demokrata "zbrisati" iz Iraka.