Kontroverzna izjava
18

George Soros: Kineske IT kompanije su globalna opasnost i one ne smiju dominirati

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Umjetna inteligencija i učenje pomoću računara predstavljaju ozbiljnu prijetnju kada ih kontroliraju autoritarne države, kaže milijarder George Soros. On je također pozvao na "slamanje" kineskih tehnoloških kompanija.

U razgovoru s novinarima i učesnicima koji prisustvuju Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu George Soros je u četvrtak izjavio da je upotreba IT tehnologija globalna opasnost kada su one u rukama Kine, prenosi RT.

Ovaj biznismen i filantrop je rekao da bi Sjedinjene Američke Države trebalo da izvrše veći pritisak na kineske IT kompanije Huawei i ZTE, koje su neki američki zvaničnici označili kao prijetnju za nacionalnu sigurnost.

"Umjesto što Amerika kompanije poput ZTE-a i Huaweija olako prihvata, ona ih mora razbiti. Ukoliko bi ove kompanije došle do dominacije na 5G tržištu, one bi predstavljale neprihvatljiv sigurnosni rizik za ostatak svijeta", rekao je ovom prilikom George Soros.

Huawei i ZTE, koji proizvode telekomunikacijsku opremu i pametne telefone, u posljednje vrijeme suočeni su s preispitivanjem u SAD-u zbog njihovih navodnih veza s kineskom vladom. Obje kompanije su negirale optužbe da predstavljaju prijetnju sigurnosti SAD-a.