{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


George Bush u Njemačkoj

F
11.6.2008. u 11:35
0
0
George Bush u Njemačkoj
0
George Bush u Njemačkoj
Foto: AP
Američki predsjednik George W. Bush sinoć je sletio u Berlin, drugu stanicu svoje evropske turneje, gdje ga je na aerodromu dočekala kancelarka Njemačke Angela Merkel i potom odvela, zajedno sa prvom damom Laurom, na službenu večeru.
Dolazak u Njemačku je uslijedio nakon susreta s liderima Evropske unije u Sloveniji. Na Brdu kod Kranja Bush i najviši zvaničnici EU razgovarali su o brojnim pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući i iranski nuklearni program.

Predsjednik Bush je zahvalio evropskim zemljama na podršci u Iraku i Afganistanu, kao i na podršci i naporima da se Iran uvjeri da odustane od programa
obogaćivanja urana. Bush je rekao da cijeni to što povjerenik Evropske unije za vanjsku politiku Javiar Solana ide u Iran da tamošnjim zvaničnicima prenese jasnu poruku da postoji bolji put kretanja naprijed od puta koji je Iran do sada vodio u izolaciju.
«Iran s nuklearnim oružjem bi bio izuzetno opasan za mir u svijetu, i zato moramo nastaviti raditi zajedno kako bi im jasno stavili do znanja da je izbor isključivo na njima – oni se mogu susresti sa izolacijom ili mogu imati bolje odnose sa svima nama», naglasio je, pored ostalog, američki predsjednik.

Samit sa evropskim liderima je obuhvatio i razgovore o zajedničkoj akciji na suzbijanju rastućih cijena energije, uključujući potrebu oslobađanja ovisnosti o fosilnim gorivima. Neizostavna tema bila je mir na Bliskom istoku, kao i klimatske promjene.

U zajedničkoj izjavi Bush i evropski lideri su se usaglasili da će Iranu zaprijetiti dodatnim finansijskim sankcijama ukoliko on na uvjerljiv način ne prekine proces obogaćivanja urana. Sa svoje strane, Iran insistira na tome da će nuklearnu energiju koristiti isključivo u mirnodopske svrhe. U izjavi, objavljenoj tokom samita, koji je održan u prelijepim planinskim prostorima na Brdu kod Kranja u Sloveniji, ponovno je potvrđena američko-evropska opredijeljenost politici otvorenog investiranja i protivljenja protekcionizmu.

Lideri su ukazali i na rast investicijskih fondova koje kontroliraju vlade i zatražili od poslovnih menadžera da primjenjuju transparentnu investicijsku olitiku, podsjetio je Glas Amerike.

Govoreći u tom kontekstu Jose Manuel Barroso, predsjednik Evropske komisije, rekao je:

«U vrijeme značajnih izazova našoj ekonomiji, mi smo reafirmirali našu posvećenost slobodnoj trgovini, otvorenoj ekonomiji uprkos glasovima protekcionizma sa obje strane Atlantika.

Učesnici samita su također pozvali Ujedinjene narode da pošalju tim u Zimbabwe koji bi promatrao humanitarnu situaciju prije druge runde predsjedničkih izbora 27. juna, te su zatražili od Kineza i Tibetanaca da se suzdrže od budućeg nasilja na Tibetu.

Predsjednik Bush je na pres-konferenciji istakao i punu američku podršku da Turska postane punopravna članica evropske porodice, naglašavajući da SAD cijene dostignuća koja je Turska ostvarila u reformiranju demokracije i slobodnog tržišta kako bi ostvarila želju za ulaskom u EU.

Na obimnom dnevnom redu našla su se i pitanja trgovine, rastućih cijena hrane, goriva, Liban i kosovska neovisnost, Darfur, Burma…
Razgovori su vođeni na Brdu kod Kranja, na istom mjestu gdje se 2001. godine Bush susreo sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Susrećući se odvojeno sa predsjednikom Slovenije Danilom Turkom i premijerom Janezom Janšom, prije početka samita, Bush je pohvalio ljepote Slovenije, rekavši da je svoje prvo putovanje u Evropu kao predsjednik počeo u Sloveniji i da ga je njegova posljednja posjeta Evropi, kao američkog predsjednika, ponovo dovela u Sloveniju. Prije odlaska za Berlin na večeru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsjednik Bush je posjetio ergelu čuvenih konja lipicanera.

Tokom boravka u Evropi predsjednik Bush će još posjetiti Italiju, Francusku, London i Belfast.

Sadašnja posjeta predsjednika SAD George Busha Evropi poklapa se sa 60. godišnjicom Marshallovog plana kroz koji je usmjeravana američka pomoć na obnovi Evrope nakon Drugog svjetskog rata, i sa 60. godišnjicom takozvanog Berlinskog zračnog mosta. SAD, Britanija i Francuska su avionima dopremali neooodne stvari u zapadni dio podieljenog Berlina, koji je bio izolirana snagama tadašnjeg sovjetskog bloka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: