Prepiska trajala od 2002.
20

George Bush stariji deset godina razmjenjivao pisma s filipinskim dječakom i stipendirao ga

Klix.ba
George Bush stariji
(Foto: EPA-EFE)
Bivši predsjednik SAD-a George H. W. Bush se dopisivao s filipinskim dječakom skoro deset godina, ali je sve vrijeme vješto čuvao svoj identitet korištenjem pseudonima, a tek su nakon njegove smrti ovi podaci procurili u javnost.

U pismima, čije je sadržaj nedavno objavio CNN, nalaze se razgovori bivšeg predsjednika SAD-a i filipinskog dječaka Timothyja u kojem razmjenjuju iskustva o svojim hobijima i vjerskim uvjerenjima.

"Želim da postanem tvoj novi prijatelj. Ja sam starac, star 77 godina, ali volim djecu, iako se nas dvojica još nismo upoznali, volim te. Živim u Teksasu, a s vremena na vrijeme ću ti pisati. Sretno", napisao je Bush u svom prvom pismu Timothyju.

Bush, koji je umro u novembru ove godine, počeo je pismeno komunicirati s Timothyem kroz Compassion International, neprofitnu organizaciju koja omogućava sponzoriranje školovanja djece u siromašnim područjima.

Kroz navedenu organizaciju, Bush je plaćao filipinskom dječaku školske obroke, obrazovanje i vannastavne aktivnosti, piše CNN.

Prepiska je trajala od 2002. do 2012. godine, kada je inače okončan proces finansiranja Timothyja od Compassion Internationala.