{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


George Bush položio zakletvu

N
21.1.2005. u 11:14
0
0
George Bush položio zakletvu
0
George Bush položio zakletvu
George Bush položio je jučer u Washingtonu zakletvu za novog američkog predsjednika, čime je službeno započeo njegov drugi mandat na čelu Sjedinjenih Američkih Država.
"Moja glavna dužnost je zaštititi ovu zemlju i naš narod od eventualnog novog napada i prijetnji koje bi se mogle pojaviti", rekao je predsjednik Bush nakon što je ispred zgrade Kongresa SAD-a na Capitol Hillu položio zakletvu pred predsjednikom Vrhovnog suda sucem Williamom Rehnquistom.

"Politika Sjedinjenih Država je da teži i podržava rast demokratskih pokreta i institucija u svakoj državi svijeta, s konačnim ciljem da bude okončana tiranija u svijetu. To se ne mora ostvariti samo upotrebom oružja, ali ćemo sebe i svoje prijatelje braniti i oružjem ako je to potrebno" istaknuo je predsjednik Bush.

Bush koji je već bio predsjednik od januara 2001, podsjetio je da slobodu, po svojoj suštini, moraju izabrati i braniti građani podržani vladavinom zakona i poštovanjem prava manjina.

"Danas Amerika ponovo šalje poruku svim ljudima svijeta. Svi oni koji žive pod tiranijom i u beznađu, mogu znati da Sjedinjene Države neće ignorisati represiju niti opravdavati one koji je provode. Ako ustanete u obranu svoje slobode, mi ćemo biti uz vas", istaknuo je Bush.

Predsjednik Bush je uputio i poruku američkim saveznicima u svijetu. "Svi saveznici Sjedinjenih Država mogu znati: poštujemo vaše prijateljstvo, pouzdamo se u vaše savjete i ovisimo od vaše pomoći" poručio je Bush.

Bush je dodao da je podjela među slobodnim zemljama osnovni cilj neprijatelja slobode u svijetu, i da bi upravo zbog toga te zemlje zajedničkim naporima morale raditi na promociji demokracije, što će, prema mišljenju Busha, predstavljati uvod u poraz neprijatelja slobode.

Američki predsjednik je ukazao i na podjele koje vladaju u američkom društvu koje, kako je rekao ne oslikavaju pravu sliku SAD-a.

"Dat ću sve od sebe da zacijelimo te podjele i da Amerika ponovno djeluje jedinstveno kao što je to bilo kada smo prije tri godine brutalno napadnuti", poručio je Bush.

Iako se očekivalo da će američki predsjednik govoriti više o konkretnim planovima za drugi mandat, on je samo spomenuo da će i u sljedeće četiri godine raditi na unaprjeđenju školstava i reforama poreskog sistema i socijalnog osiguranja.

Cijeli Bushev govor je bio obilježen jakom religioznom notom, što ne čudi, s obzirom da je Bush duboku religiozna osoba, kao i da srž njegovog biračkog tijela čine upravo vjernici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: