Svijet
0

George Bush ozbiljno shvata prijetnje Osame bin Ladena

FENA
Američki predsjednik George W. Bush potvrdio je u srijedu da će i dalje odobravati prisluškivanja sve dok postoje prijetnje Sjedinjenim Državama te da ozbiljno shvata nedavne prijetnje Osame bin Ladena novom napadima na SAD.

"Kada kaže da će ponovno napasti Amerikance ili da će pokušati, on to i misli", rekao je Bush u prvoj reakciji na prijetnje tokom posjete sjedištu Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) u Fort Meadeu u Marylandu, javlja Reuters.

"Prijetnje ozbiljno shvatam, ljudi iz NSA-e shvaćaju ih ozbiljno kao i većina Amerikanaca", rekao je tokom posjete, jedne od brojnih inicijativa Bushove administracije poduzetih ove sedmice kako bi se opravdala telefonska i elektronska prisluškivanja bez mandata pravosuđa i uvjerila javnost da je taj program nužno sredstvo u borbi protiv terorizma.

Usprkos kritikama, Bush je potvrdio da će i dalje odobravati prisluškivanja sve dok postoje prijetnje SAD-u.

"Moramo doznati namjere neprijatelja prije nego što napadnu", rekao je on u NSA-u u Fort Meadu.

Bush je odmah nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. tajno ovlastio NSA da bez sudskog naloga prati međunarodne telefonske razgovore i elektronsku poštu između američkih građana u SAD-u i osoba u inozemstvu za koje se sumnja da su povezane s Al-Qaidom.

Prema američkom zakonu odobrenje za ovakvo prisluškivanje mora prethodno dati poseban sud.

Kritičari, opozicijski demokrati, ali i neki Bushovi republikanci, tvrde da je program ilegalan i da ograničava građanske slobode Amerikanaca. Kongresno saslušanje o ovom programu zakazano je za 6. februar.

Bush je novinarima nakon posjete Agenciji rekao kako je važno pratiti komunikacije osoba osumnjičenih za veze s teroristima jer je dio njihove strategije da svoje operativce uvedu u SAD i potom prema naredbi iz inozemstva napadnu zemlju iznutra.

Na jednome audiosnimku, objavljenom prošle sedmice, muškarac za koga se tvrdi da je Bin Laden kaže da Al-Qaida priprema nove napade na SAD, ali i da je spremna na uvjetno primirje s Amerikancima.