Svijet
0

George Bush i Tony Blair pozdravili demokratski napredak u Iraku

FENA
U zajedničkom istupu s premijerom Tonyjem Blairom, u jednosatnoj konferenciji za novinare, predsjednik George Bush je rekao da mlada iračka demokracija zaslužuje podršku Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice.

"Uspostava nove vlade predstavlja novi početak u Iraku i novi početak između Iraka i i naše koalicije. Sjedinjene Države i Velika Britanija zajedno će raditi kako bi ova nova demokratija uspjela."

Predsjednik Bush je priznao da je nastavak krvoprolića u Iraku stvorio, kako je rekao, konsternaciju u Sjedinjenim Državama, te je izrazio žaljenje zbog zlostavljanja zatvorenika u Abu Ghraibu.

No Bush je dodao da je invazija na Irak 2003. godine, premda kontroverzna, bila ispravna, te da militantima i teroristima ne smije biti dopušteno da pretvore u Iraku u polaznu bazu za napade protiv slobodnog svijeta, javio je Glas Amerike.

Premijer Blair je rekao da su ga nedavni razgovori s iračkim čelnicima u Bagdadu podsjetili na tamnu realnost u Iraku, ali su ga i ostavili u uvjerenju da međunarodna zajednica mora ustrajati.

"Vidio sam da su izazovi u Iraku još uvijek veliki. Ali sam također uvjereniji nego ikad da moramo dorasti izazovu."

Predsjednik Bush je također izjavio da Iran mora okončati svoje aktivnosti na obogaćivanju urana ukoliko želi vidjeti prošireni paket ekonomskih inicijativa.

Bush je rekao da izbor leži na Teheranu koji se, kako je kazao, držao podalje od pregovaračkog stola i dodao da je "nevjerovatno opasno" pomisliti na Iran s nuklearnim oružjem.