Sjever Iraka
12

Geoffrey Nice prikuplja dokaze protiv nekih država zbog nesprečavanja genocida nad Jazidima

F. H.
Forenzičari na mjestu potencijalne masovne grobnice (Foto: EPA-EFE)
Forenzičari na mjestu potencijalne masovne grobnice (Foto: EPA-EFE)
Grupa istaknutih britanskih advokata privatno radi na prikupljanju dokaza koji pokazuju da jedna ili više zemalja nisu ispunile svoje međunarodne obveze da spriječe genocid nad Jezidima u sjevernom Iraku.

Advokati koji su u utorak službeno objavili svoju suradnju kao Yazidi Justice Committee (YJC), radili su u posljednje dvije i pol godine na istrazi genocida koji je Islamska država počinila početkom 2013. godine.

Skupina uključuje pet međunarodnih organizacija za ljudska prava, a predsjedavajući je Sir Geoffrey Nice QC, bivši glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Njegovi glavni pokrovitelji su kolege Helena Kennedy QC i David Alton.

Očekuje se da će YJC navesti tri zemlje u izvještaju idućeg mjeseca kada posao bude gotov.

Bio bi to jedan od prvih puta da su se države suočile s rizikom pokretanja postupka protiv njih jer nisu spriječile genocid, što bi moglo otvoriti novi oblik odgovornosti za ljudska prava.

Do sada u međunarodnoj sudskoj praksi Srbija je osuđena pred Međunarodnim sudom pravde zbog nesprečavanja genocida u Srebrenici u julu 1995. godine.

Advokati YJC-a, radeći pro bono, ispitali su dokaze te bi se čak 10 zemalja moglo smatrati odgovornim za neuspjeh u sprječavanju genocida prema UN-ovoj Konvenciji o genocidu i mogle biti izvedeni pred sud.

Cilj je dovesti te države pred Međunarodni sud pravde (ICJ), što je korak koji bi zahtijevao od drugih zemlje da poduzmu akciju. Ako bi slučaj bio uspješan, tužene države bi mogle biti obavezne isplatiti odštetu žrtvama genocida.

Gotovo da nije bilo odgovornosti za genocid nad Jezidima, osim procesa u Njemačkoj prošlog novembra kada je jedan pripadnik Islamske države proglašen krivim za genocid zbog smrti petogodišnje jezidske djevojčice koju je kupio kao roba 2015. godine.

Suđenje u Frankfurtu temeljilo se na načelu univerzalne jurisdikcije za rješavanje zločina prema međunarodnom pravu koje je u inozemstvu počinio počinitelj koji nije njemački državljanin i koji je izručen Njemačkoj samo na temelju međunarodne tjeralice.

Više od 5.000 Jezida je ubijeno u genocidu provedenom od strane Islamske države, a 400.000 je raseljeno. Još uvijek u ISIL-ovom zarobljeništvu se nalazi više od 2.800 djece i žena jazdiskog porijekla.

Jazidi su manjinska skupina na području sjevernog Iraka u Kurdistanu. Procjenjuje se da je ukupna populacija ovog naroda od milion do milion i po ljudi. Endogamni su što znači da se vjenčavaju samo unutar svoga naroda.