{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Genocid se ne smije više nikome ponoviti"

F
1.10.2009. u 16:52
0
0
"Genocid se ne smije više nikome ponoviti"
0
"Genocid se ne smije više nikome ponoviti"
Foto: Arhiv
Zasigurno, u modernoj muslimanskoj povijesti ovo je vrijeme saudijskog kralja Abdullaha, koji je posjetom papi Benediktu XVI pokazao cijelom svijetu da su muslimani za dijalog i suživot, da su muslimani vrijedni poštovanja zato što poštuju druge i drugačije, te da su muslimani spremni preuzeti svoj dio odgovornosti za mir i sigurnost u svijetu.
To je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić kazao u Ženevi gdje je u srijedu otvorena dvodnevna međunarodna konferencija o temi „Odraz inicijative Čuvara Mekke i Medine na međureligijski dijalog“.

Cerić, kao aktivni sudionik saudijske inicijative za međureligijski dijalog, podnio je referat o temi: „Religijske vrijednosti kao mostovi dijaloga“. Pri tome je naglasio da "inicijativa Čuvara dvaju svetih mjesta – Mekke i Medine, saudijskog kralja Abdullaha bin Abdulaziza Es-Sauda ima značaj jer dolazi s izvora islama i predstavlja globalno jedinstvo muslimana oko potrebe za međuvjerskim dijalogom".

U kontekstu iskustva genocida koji su bh. muslimani doživjeli potkraj dvadesetog stoljeća u Europi Cerić je naglasio da je od prevelike važnosti da se to više nikome i nikada ne ponovi i zato je svaka inicijativa o razumijevanju među ljudima i narodima od presudnog značaja za sreću i spas čovječanstva.

Izrazio je sreću što živi u vremenu inicijative kralja Abdullaha, "koju muslimani u Europi prihvataju svim srcem, jer vjeruju da bez međuvjerskog dijaloga i suživota nema ni mira ni sigurnosti u svijetu".

Saudijska inicijativa za međureligijski dijalog je inicijativa saudijskog kralja Abdullaha bin Abdulaziza Es-Sauda, koju je objavio u Meki 1429./2007. godine i koja je dobila plebiscitarnu podršku muslimanske ulme širom svijeta.

Nakon Mekke, saudijska inicijativa je dobila podršku u Madridu, a zatim je u novembru 2008. prihvaćena u na Samitu konferencije o međureligijskom dijalogu u sjedištu UN-a u New Yorku kao inicijativa “kultura za mir u svijetu“.

Konferencija u Ženevi je samo nastavak djelovanja saudijske inicijative radi razvijanja međureligijskog dijaloga na globalnoj razini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: