{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Generalni tajnik Vijeća Evrope za zatvaranje Guantanama

F
9.1.2007. u 12:14
0
0
Generalni tajnik Vijeća Evrope za zatvaranje Guantanama
0
Generalni tajnik Vijeća Evrope za zatvaranje Guantanama
Zatvorski centar Guantanamo je flagrantno kršenje ljudskih prava, sramota za Sjedinjene Države i hendikep u svjetskoj brobi protiv terorizma, izjavio je u utorak glavni tajnik Vijeća Evrope Terry Davis.
"Svaka osoba osumnjičena za terorizam trebalo bi da bude izvedena pred sud ili da bude oslobođena. Zatvorski centar Guantanamo osnovan prije pet godina treba odmah zatvoriti", navodi Davis u saopćenju.

"Da bismo pobijedili teroriste, treba da smo vjerni našim idejama i našim vrijednostima. Žene i muškraci u cijelom svijetu treba da shvate da mi imamo pravo, a da su teroristi u krivu, da je naša stvar pravedna, a da su teroristi kriminalci.

Ne može se dobiti rat protiv terora tajnim zatvorima, torturom, neljudskim i degradirajućim postupanjem, zatvaranjem ljudi koji onda ostaju u pravnom vakuumu i lišeni su zaštite koja je temelj našeg pravnog sistema i naše demokratije.

Pribjegavanje takvim metodima izaziva teroriste da se poigraju, jer oni žele da mi odustanemo od svega što nam je temeljno i što određuje konture naše slobode. Ako smo odlučni da pobijedimo to zlo, a ne da se samo borimo s njim, važno je da ne prihvatimo njihovu igru", kazao je Terry Davis.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: