Svijet
0

Generalni štrajk paralizirao život u Izraelu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Deseci hiljada izraelskih radnika pokrenuli su u srijedu neograničeni generalni štrajk koji je blokirao izraelske aerodrome, morske luke, željeznice, vladine urede, banke, berze i mnoge druge službe.

Maratonski pregovori održani tokom noći između federacije sindikata Histadrut i vlade nisu uspjeli spriječiti štrajk, koji je počeo u devet sati ujutro zbog toga što hiljadama gradskih službenika mjesecima nisu isplaćene plaće, javio je AP.

Raniji štrajkovi trajali su danima, od kojih je svaki koštao ekonomiju zemlje nekoliko desetaka miliona dolara.

Čineći jedan ustupak, sindikat Histadrut saopćio je da će otvoriti telavivski aerodrom Ben Gurion u četvrtak kako bi omogućio slijetanje aviona da bi se engleski nogometni nacionalni tim mogao prizemljiti na vrijeme za ključni meč kvalifikacija za Euro 2008. koji se igra u subotu.

Generalni štrajkovi u Izraelu obuhvataju mnogo službi i većina zemlje bude paralizirana. Putnici čekaju na aerodromima, teret se gomila u lukama, a smrdljivo smeće po pločnicima. Vladini uredi su zatvoreni, a državne infrastrukturne kompanije rade samo s najnužnijim osobljem ne vršeći nikakve popravke.

Portparol Histadruta izjavio je da je i do 15.000 radnika širom zemlje napustilo svoja radna mjesta.