|

Generalni sekretar UN-a: Suzbiti ebolu do sredine 2015. godine

Generalni sekretar UN-a: Suzbiti ebolu do sredine 2015. godine
0
F
FENA
22.11.2014. u 08:01
4
komentara
0

dijeljenja
Generalni sekretar UN-a: Suzbiti ebolu do sredine 2015. godine Foto: EPA
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon rekao je da su međunarodni napori pomogli da se uspori stopa novozaraženih od ebole u nekim oblastima, ali je povećana zaraza u drugim.
Pored toga, rekao je on, bojazan od daljeg širenja ebole u Maliju znak je da još mnogo toga treba da bude urađeno.

Ban je rekao novinarima u Washingtonu da je potrebno još obučenog medicinskog osoblja, posebno u zabačenim oblastima zapadne Afrike gdje je od ebole umrlo više od 5.400 ljudi, prenosi agencija Reuters.

"Ukoliko pojačamo naše napore, možemo da suzbijemo i okončamo epidemiju do sredine naredne godine", rekao je Ban.

Od ebole je umrlo 5.459 ljudi, a u osam zemalja je do 18. novembra registrovano 15.351 oboljelih, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim upozorio je danas da je, uprkos naprecima u suzbijanju ebole u zapadnoj Africi, nova epidemija te bolesti u Maliju veoma zabrinjavajuća.

"Ebola mora u potpunosti da se iskorjeni i da to nije bolest 'da se ostavi nekoliko zaraženih i da se kaže učinili smo dovoljno'", rekao je on na sastanku o eboli u Washingtonu s liderima Ujedinjenih nacija (UN), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Predsjednica WHO-a Margaret Chan rekla je da je iskorjenjivanje ebole imperativ nakon što je od nje umrlo skoro 5.500 ljudi, skoro svi u zapadnoj Africi, prenosi agencija AFP.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...