Posljednji dani COP28
56

Generalni sekretar UN-a: Isporučite klimatsku pravdu jer smo na ivici katastrofe

L. S.
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) António Guterres pozvao je svjetske lidere da okončaju doba fosilnih goriva dok se vraća na COP28 za posljednje dane samita.
Veliki sukob koji se vodi posljednjih dana na klimatskom samitu u Dubaiju otvorio je pitanje da li će se zemlje složiti da postupno ukinu fosilna goriva ili će ih jednostavno ukinuti.

Nauka je, pak, jasna. Količina uglja, nafte i plina koji se spaljuju mora pasti mnogo brže ako svjetski lideri žele ispoštovati svoje obećanje o održavanju globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni celzija iznad predindustrijskih temperatura.

"Vratio sam se na COP28 , jer smo na ivici klimatske katastrofe i ova konferencija mora označiti prekretnicu. Ovdje sam da obnovim svoj hitan apel liderima: Ponovo se posvetite granici zagrijavanja od 1,5°C. Završite doba fosilnih goriva. Isporučiti klimatsku pravdu. Neka se broj COP28 računa", akcentirao je Gueterres u objavi na X.

Jučer je predsjednik COP-a, Sultan Al Jaber, upozorio samit da se ambicije moraju pojačati.

"Došlo je vrijeme da promijenimo brzinu. Potreban nam je tekst sa kojim se svi slažu o gasovima staklene bašte... Svodi se na potrebu da se sve strane pomire (sa činjenicom) da ćemo ispuniti najveću ambiciju. Sve strane treba da se pomire sa ovom činjenicom", kazao je on.

Sada kada je počela završna faza pregovora javnost je blizu toga da sazna koliko je sultan uistinu ambiciozan.

Podsjećamo, prelazak iznad 1,5 stepeni celzija zagrijavanja dovodi milione ljudi u opasnost od potencijalno opasnih po život toplotnih talasa i siromaštva.