Svijet
0

Generalni sekretar NATO-a za obnovu odnosa s Rusijom

FENA
Generalni sekretar NATO snaga Jaap de Hoop Scheffer ocijenio je u četvrtak da su se odnosi Saveza s Rusijom dovoljno poboljšali te da može preporučiti zemljama saveznicama da službeno obnove dijalog, nakon šest mjeseci svađe. "Moj odnos prema tom pitanju je pozitivan i ostaje nam, dakle, da se nadamo da će se ministri složiti sa mnom", rekao je on po dolasku na sastanak šefova diplomatije 26 zemalja NATO-a o ovom pitanju.

Više nema nikakve sumnje u namjeru ministara da službeno obnove odnose s Moskvom. To su u srijedu potvrdili diplomati, uključujući i šeficu američke diplomatije, na margini prve posjete sjedištu Atlantskog saveza američke tajnice Hillary Clinton.

Zemlje saveznice trebale bi potvrditi u četvrtak značaj njihovih veza s Gruzijom i Ukrajinom. Ove dvije bivše sovjetske republike teže da uđu u Atlantski savez, što stvara tenzije s Rusijom, koja u tome vidi prijetnju po svoju sigurnost.

Da bi se udovoljilo i istočnoevropskim zemljama NATO-a koje su zabrinute zbog velike fleksibilnosti prema Moskvi, koja namjerava pojačati vojno prisustvo u dvjema gruzijskim secesionističkim teritorijama, Abhaziji i Južnoj Osetiji, ministri bi se u četvrtak popodne trebali sastati s gruzijskim i ukrajinskim predstavnicima, javili su diplomati.

Što se tiče budućeg sastanka Vijeća NATO-Rusija, koji bi trebao da konkretizira formalni nastavak odnosa na visokom nivou, koji je NATO suspendirao 19. augusta, "nadam se da će se održati brzo", rekao je Scheffer.