Svijet
0

Generalni sekretar NATO-a traži još 10.000 vojnika

FENA
NATO-u je potrebno još 10.000 ljudi u Afganistanu zbog predsjedničkih izbora koji se održavaju ove godine, izjavio je u ponedjeljak generalni sekretar Atlantskog saveza Jaap de Hoop Scheffer pred belgijskim parlamentom.

"Izbori traže dodatni napor", izjavio je Scheffer pred komisijama za vanjske odnose i odbranu belgijskog senata i skupštine.

Iako datum održavanja predsjedničkih izbora još nije određen, afganistanski predsjednik 52-godišnji Hamid Karzai, na vlasti već sedam godina, nada se da će dobiti novu šansu iako je nedavno bio izvrgnut Scheferovim kritikama zbog neefikasnosti vlade, kad je u pitanju korupcija i trgovina drogom.

Međunarodne snage za potporu sigurnosti u Afganistanu kojima zapovijeda NATO broje oko 52.000 vojnika.

Zahtjev generalnog sekretara za privremenim pojačanjem je neovisan od namjere Washingtona da ove godine pošalje od 20.000 do 30.000 dodatnih vojnika u Afganistan, u kojem ih sada ima 23.000.

Scheffer je pred belgijskim parlamentarcima priznao da neće biti lako naći dodatne trupe u vrijeme financijske krize, javila je agencija Belga.

Scheffer je spomenuo mogućnost angažiranja NATO-ovih Snaga za brzu reakciju ("Nato Response Force", NRF), ali je dodao da o tom pitanju ne postoji konsenzus među saveznicima.