{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Generalna skupština usvojila budžet UN-a

F
FENA
23.12.2007. u 11:42
0
0
Generalna skupština usvojila budžet UN-a
0
Generalna skupština usvojila budžet UN-a
Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je jučer, poslije višednevnog usaglašavanja i u poslednji momenat, administrativni budžet svjetske organizacije u iznosu od 4,17 milijardi dolara, znatno manje nego što je zatražio generalni sekretar Ban Ki-mun, ali i više nego što su SAD prvobitno bile spremne da plate.
Glasanje u Generalnoj skupštini UN-a uslijedilo je nakon što su diplomati proveli dvije uzastopne noći po komisijama i hodnicima svjetske organizacije, pokušavajući da usklade želje čelnika UN-a, koji su željeno povećanje budžeta za 25 odsto objasnili proširenim obimom djelovanja UN-a i jasnog stava SAD da takav budžet jednostavno "nije realan".

Jaz između želja siromašnih i spremnosti bogatih da poklone novac završen je tako što su SAD jedine glasale protiv budžeta, koji su zvaničnici UN-a sa više od pet sveli na nešto više od četiri milijarde dolara, pošto je postalo izvjesno da Amerika, ni u kom slučaju neće pristati na takav razvoj situacije.

Kako je novinarima tokom noći objašnjavao američki ambasador pri UN-u Zalmaj Kalilzad, SAD ni u kom slučaju nisu bile spremne da pristanu na 6,7 miliona vrijedan plan priprema Durbanske konferencije posvećene borbi protiv rasizma, tvrdeći da su tako skupe pripreme nepotrebne, kao i da su zaključi tog skupa obično usmjereni protiv Izraela.

Sa 142 glasa "za" i jedino Amerikancima protiv, nešto poslije šest sati izjutra izglasan je budžet, ali bez očekivanog kompromisa.

"Uz još malo dobre volje kompromis je bio moguć", rekao je predsjedavajući Generalne skupštine UN-a Srđan Kerim.

Generalni sekretar UN-a, međutim, nije bio odmah raspoložen za komentiranje ovog maratona, najavivši da će saopćenje o ishodu diplomatskog natezanja izdati kasnije.

"Generalni sekretar poziva da se vrate na staze donošenja odluka konsenzusom i pokažu veći smisao za kompromis i fleksibilnost, van nacionalnih interesa, a u duhu multlateralizma", navodi se u Banovom saopćenju.

Tokom noći užurbane diplomatije, svakako najaktivniji bili su predstavnici Grupe 77 država u razvoju, koji su sastanke održavali u polumraku jedne od konferencijskih sala, nezadovoljni nedostatkom želje najbogatijih država da izađu u susret kada je u pitanju novi budžet.

U posljednjih dvadesetak godina budžet UN-a je bez izuzetka bio usvajan konsenzusom, ali su američke primjedbe ovog puta bile "principijelne prirode", rekao je Kalilzad.

Najveći donatori budžeta UN-a su SAD sa 22 odsto ukupne sume i Japan sa 20 odsto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: