Pojas Gaze
0

Generalna skupština UN-a pozvala na prekid vatre

FENA
Foto:AFP
Foto:AFP
Generalna skupština Ujedinjenih nacija prošle noći usvojila je rezoluciju u kojoj je pozvala na hitan, održiv prekid vatre u pojasu Gaze.

Prema rezultatima elektronskog glasanja za rezoluciju, koja nije obavezajuća, su glasale 142 države, četiri su bile protiv, dok je osam bilo uzdržano.

Generalna skupština je inače odbacila radikalni tekst nacrta rezolucije koji je bila predložila grupa muslimanskih i latinoameričkih država.

Protiv rezolucije su bili Izrael, Sjedinjene Američke Države i pacifičko ostrvo Nauru, koji smatraju da je rezolucija pristrasna u stavu protiv Izraela.

Prema elektronskim podacima protiv rezolucije je glasala i Venecuela iako je njen predstavnik rekao da je bio uzdržan.

Iako rezolucija Generalne skupštine UN nije obavezujuća, diplomate koje su je podržale smatraju da većinska podrška država članica pokazuje zajednički stav, koji će ojačati posredničke napore Egipta u riješavanju krize u pojasu Gaze, naveo je Rojters.

Tekst rezolucije Generalne skupštine UN u skladu je sa rezolucijom koju je Savjet bezbjednosti UN usvojio prošle sedmice, a u kome se poziva na "na hitan, održiv prekid vatre, koji će se u potpunosti poštovati, i voditi potpunom povlačenju izraelskih snaga iz pojasa Gaze".

Usvojeni tekst rezolucije rezultat je pregovora između Evropske unije i ambasadora palestinskih vlasti Rijada Mansura, a podržale su ga i umjerene arapske zemlje.

Izraelski ambasador Mejrav Ejlon Šahar je odbacio rezoluciju Generalne skupštine kao "duboko pogrešnu i sramno jednostranu".

Predstavnik SAD u UN Alehandro Volf izjavio je da rezolucija nije bila "niti neophodna, niti korisna", pošto se Savjet bezbjednosti već oglasio i u toku su mirovni napori.