Svijet
0

Generali hoće svoju stranku

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić danas je u Pragu odgovarajući na novinarska pitanja izjavio da generali Hrvatske vojske u mirovini imaju potpuno pravo baviti se politikom.

"Radi se o generalima u mirovini, da ne bi bilo dezinformacija, jer mnogi od njih se predstavljaju kao generali. Oni nisu generali Hrvatske vojske, oni su generali Hrvatske vojske u mirovini i kao takvi imaju potpuno pravo baviti se politikom. Budući da su tu želju izrazili još u vrijeme dok su bili aktivni časnici Hrvatske vojske, ja sam im (umirovljenjem) omogućio da se na miru bave politikom, i evo oni tu priliku sada koriste", rekao je Mesić zamoljen da komentira najave pojedinih umirovljenih generala da će osnovati političku stranku i izaći na izbore.

Na pitanje mogu li oni uzeti glasove HDZ-u, Mesić je odgovorio da "nekoliko glasova sigurno mogu uzeti. "Ne znam koliko, ali s obzirom na to da čujem njihove poruke, ne očekujem neko veliko osipanje u HDZ-u", rekao je predsjednik Mesić, koji je u službenom posjetu Češkoj.

Umirovljeni generali, među kojima su Ljubo Ćesić Rojs i Marinko Krešić najavili su mogućnost osnivanja nove političke stranke koja bi u svom nazivu nosila i ime prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.