Svijet
0

General upozorio na prijetnju Al-Qaide izborima u SAD-u

FENA
Teroristi Al-Qaide mogli bi planirati napad na Sjedinjene Države, vezano za predsjedničke izbore, kako bi održali svoju vjerodostojnost i nastavili regrutirat sljedbenike, ocijenio je američki vojni zapovjednik zadužen za odbranu teritorije SAD-a.

Zrakoplovni general Gene Renuart, zapovjednik američkog Sjevernog zapovjedništva, rekao je novinarima u četvrtak da nije vidio nikakvu izravnu prijetnju povezanu s predsjedničkim izborima u SAD-u, ali kako ne bi žurio sa zaključkom da ona ne postoji, prenosi u petak američki tisak.

"Treba samo pogledati Španjolsku da bi se vidjelo kako svakako postoji volja da se učini nešto značajno što može utjecati na izborni proces", rekao je Renuart. "Mislim kako bi bilo nepromišljeno da popustimo s oprezom vjerujući da, ako danas ne znamo za vjerodostojnu prijetnju, sutra neće nešto biti."

On je ocijenio da i terorističkim organizacijama, poput Al-Qaide, trebaju rezultati djelovanja.

"Ako organizacija poput te želi održati vjerodostojnost i nastaviti okupljati više ekstremista, ona mora pokazati opipljive rezultate", rekao je američki general, ocijenivši da u tom smislu postoji neki osjećaj hitnosti, te da će se oni jače truditi.

Glasnogovornik ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a Russ Knocke je na upit o terorističkoj prijetnji rekao kako "i dalje nema vjerodostojnih informacija koje bi govorile o neposrednoj prijetnji domovini u ovome trenutku".

The Washington Post u petak prenosi riječi ministra domovinske sigurnosti Michaela Chertoffa kako je "značajno smanjena opasnost od velikog napada u kratkoročnom razdoblju", prenijela je Hina.

Ocijenio je da su napori koje SAD ulaže u suzbijanje terorističke prijetnje, poboljšanje granične sigurnosti i praćenje putničkog prometa s inozemstvom, jedan od razloga da se Al-Qaida i njezini simpatizeri usredotočuju na Evropu, gdje raste broj napada islamskih ekstremista.