{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


General Sanchez: Irak je "noćna mora" za SAD

F
13.10.2007. u 10:54
0
0
General Sanchez: Irak je "noćna mora" za SAD
0
General Sanchez: Irak je "noćna mora" za SAD
Američka je misija u Iraku "noćna mora kojoj se ne vidi kraj" zbog pogrešnih političkih procjena nakon pada Sadama Huseina koje se nastavljaju i danas, izjavio je u petak zapovjednik američkih snaga u Iraku u razdoblju 2003./04., general Ricardo Sanchez, prenosi Hina.
General Sanchez, koji je zapovijedao koalicijskim snagama u Iraku od juna 2003. do juna 2004. godine, naveo je niz političkih i vojnih promašaja u Iraku koji su pomogli otvoriti put pobuni - poput raspuštanja vojske iz Sadamova razdoblja, zanemarivanja utjecaja plemenskih vođa, kao i sporosti u obnovi civilne vlasti nakon svrgavanja Sadama Huseina.

Sadašnja strategija, uključujući i slanje pojačanja od 30.000 vojnika početkom godine, prema njegovoj je ocjeni samo "očajnički pokušaj" da se nadoknade godine loše vođene politike u Iraku.

"Nema sumnje da Amerika proživljava noćnu moru kojoj se ne vidi kraj", rekao je general Sanchez u govoru skupini novinara koji prate ministarstvo obrane.

Sanchez nije imenovao ni jednog dužnosnika kojeg smatra krivim za pogreške u Iraku, već je kritizirao State Department, Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, Kongres i visoko vojno vodstvo, a ocijenio je kako bi se u njegovoj profesiji za takve propuste išlo pred vojni sud.

Sanchez je umirovljen 2006., dvije godine nakon što je završio burnu godinu zapovijedanja američkim snagama u Iraku. Kada je napuštao dužnost, rekao je da je njegova karijera žrtva skandala sa zatvorom Abu Ghraibom. Iako nikada nije optužen po zapovjednoj odgovornosti za
zlostavljanje iračkih zatočenika u Abu Ghraibu, kritiziran je da je trebao učiniti više kako bi spriječio te zlouporabe.

Busheva administracija nije izravno odgovorila na Sanchezove kritike koje će proširiti raspravu o strategiji u Iraku u sklopu predizborne kampanje.

"Mi cijenimo njegovo služenje zemlji", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Troy Bohn.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: