Svijet
0

General Sanchez: Irak je "noćna mora" za SAD

FENA
Američka je misija u Iraku "noćna mora kojoj se ne vidi kraj" zbog pogrešnih političkih procjena nakon pada Sadama Huseina koje se nastavljaju i danas, izjavio je u petak zapovjednik američkih snaga u Iraku u razdoblju 2003./04., general Ricardo Sanchez, prenosi Hina.

General Sanchez, koji je zapovijedao koalicijskim snagama u Iraku od juna 2003. do juna 2004. godine, naveo je niz političkih i vojnih promašaja u Iraku koji su pomogli otvoriti put pobuni - poput raspuštanja vojske iz Sadamova razdoblja, zanemarivanja utjecaja plemenskih vođa, kao i sporosti u obnovi civilne vlasti nakon svrgavanja Sadama Huseina.

Sadašnja strategija, uključujući i slanje pojačanja od 30.000 vojnika početkom godine, prema njegovoj je ocjeni samo "očajnički pokušaj" da se nadoknade godine loše vođene politike u Iraku.

"Nema sumnje da Amerika proživljava noćnu moru kojoj se ne vidi kraj", rekao je general Sanchez u govoru skupini novinara koji prate ministarstvo obrane.

Sanchez nije imenovao ni jednog dužnosnika kojeg smatra krivim za pogreške u Iraku, već je kritizirao State Department, Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, Kongres i visoko vojno vodstvo, a ocijenio je kako bi se u njegovoj profesiji za takve propuste išlo pred vojni sud.

Sanchez je umirovljen 2006., dvije godine nakon što je završio burnu godinu zapovijedanja američkim snagama u Iraku. Kada je napuštao dužnost, rekao je da je njegova karijera žrtva skandala sa zatvorom Abu Ghraibom. Iako nikada nije optužen po zapovjednoj odgovornosti za zlostavljanje iračkih zatočenika u Abu Ghraibu, kritiziran je da je trebao učiniti više kako bi spriječio te zlouporabe.

Busheva administracija nije izravno odgovorila na Sanchezove kritike koje će proširiti raspravu o strategiji u Iraku u sklopu predizborne kampanje.

"Mi cijenimo njegovo služenje zemlji", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Troy Bohn.