Svijet
0

General Petraeus izvijestio o padu nasilja u Iraku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Navodeći pad nasilja od 60 posto u proteklih šest mjeseci, general David Petraeus izjavio je u četvrtak kako je održanje sigurnosti lakše nego njeno uspostavljanje, što mu daje više mogućnosti u razmještaju snaga.

Obraćajući se novinarima u američkom vojnom logoru Victory, on je izjavio kako se sigurnost poboljšla zahvaljujući brojnim faktorima, uključujući "smanjenje izvjesnog broja napada povezanih s oružjem koje dolazi iz Irana", kao i s ključnim primirjem koje je proglasio radikalni šiitski imam Moqtada al-Sadr u jednom od najnasilnijih djelova Bagdada, javio je AP.

Petraeus, koji bi u martu iduće godine trebalo da predstavi Kongresu i američkom narodu izvještaj o napretku u Iraku, odbio je, ipak, biti više optimističan.

"Niko ne govori o okretanju stranice, o svjetlu na kraju tunela, ni bilo koju od takvih fraza. Moramo pognuti glavu i nastaviti napredovati", izjavio je Petraeus.

On je izjavio da su zapovjednici koji su u vrijeme oko Dana zahvalnosti analizirali nasilje otprije godinu dana i otprije šest mjeseci utvrdili silaznu liniju od vremena kada je ubijano na stotine Iračana a američki vojnici trpjeli teške gubitke do prošlog mjeseca kada je zabilježeno samo 40-50 napada.

Petraeus se sastao na otprilike sat vremena u četvrtak s ministrom odbrane Robertom Gatesom, koji je bio u šestoj posjeti Iraku u ovoj godini.

Grneral je nadzirao vojno gomilanje u Iraku u ovoj godini, dok je nivo snaga ojačao za 20 borbenih brigada i više od 180.000 vojnika, a neke od jedinica su bile iscrpljene pokretima u zemlji i izvan nje.

"Nema onoga u uniformi ko bi odigrao pobjednički ples u ovoj zoni", izjavio je Petraeus, rekavši kako će trebati puno teškog rada da se vojska suprotstavi veoma opasnom izazovu.