Svijet
0

General Pace će zatražiti da se 2008. smanji broj vojnika SAD-a u Iraku

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Očekuje se da načelnik Združenog štaba Američke vojske zatraži od predsjednika Georgea W. Busha da iduće godine smanji nivo trupa u Iraku, javio je u petak Los Angeles Times pozivajući se na vojne zvaničnike i one iz Bushove administracije.

Očekuje se da general Peter Pace, čiji mandat načelnika ističe u septembru, ustvrdi da će držanje više od 100.000 vojnika u Iraku tokom iduće godine značajno opteretiti vojsku i ugroziti njenu sposobnost da odgovori na ostale prijetnje, pišu ove novine a prenosi Reuters.

Vojni zapovjednik u Iraku general David Petraeus treba dati dugoočekivanu preporuku narednog mjeseca kako da se nastavi s vojnom operacijom u Iraku u izvještaju za koji se očekuje da će izazvati burnu debatu o nepopularnom ratu.

Administracija je odbacila pozive da počne povlačiti američke vojnike iz Iraka i poziva se na napredak od ovogodišnjeg povećanja za oko 30.000 vojnika, što je ukupan broj vojnika povećalo na 160.000 ljudi.

Times piše das će Pace izjaviti kako je strateški bitno smanjiti broj američkih vojnika u Iraku. Novine dodaju da će Pace vjerovatno dati tu preporuku privatno umjesto u zvaničnom izvještaju.

Visoki zvaničnik američke administracije izjavio je LAT-u kako je Združeni štab u posljednjim sedmicama izražavao zabrinutost da je irački rat umanjio sposobnost vojske da odgovori na druge prijetnje kao što je Iran, pišu novine.

Bush nije nominirao Pacea za drugi mandat kao načelnika i on će naspustiti taj položaj krajem septembra.