U februaru i aprilu
56

General otkrio da su britanski komandosi bili raspoređeni u Ukrajini za diskretnu operaciju

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kraljevski marinci bili su raspoređeni u Ukrajini i sudjelovali su u "diskretnim operacijama", otkrio je bivši komandant Kraljevskih marinaca.

General-pukovnik Robert Magowan, zamjenik načelnika Štaba britanske odbrane i bivši šef Kraljevskih marinaca, tvrdio je da su trupe radile u "veoma osjetljivom okruženju".

Rekao je da je 350 marinaca iz 45 Commando grupe raspoređeno da "čuvaju diplomate" kada je postala jasna ruska namjera da izvrši invaziju.

General- poručnik Magowan rekao je da je njihov rad imao "visoku razinu političkog i vojnog rizika".

"U januaru ove godine, 45 Commando grupa raspoređeno je u kratkom roku, iz dubina mračne, sjeverno norveške zime, kako bi evakuisalo britansku ambasadu iz Kijeva u Poljsku", kazao je Magowan.

“Onda su se u aprilu vratili u zemlju kako bi ponovno uspostavili diplomatsku misiju, pružajući zaštitu kritičnom osoblju. Tijekom obje faze, komandosi su podržavali druge diskretne operacije u iznimno osjetljivom okruženju i uz visoku razinu političkog i vojnog rizika," pojasnio je Magowan.

Britansko ministarstvo odbrane ranije je saopćilo da je "mali kontingent" vojnog osoblja stacioniran u Ukrajini kako bi "održao" britansku diplomatsku prisutnost.

Međutim, čini se da je ovo prvi put da je viši vojni dužnosnik potvrdio da su Kraljevski marinci raspoređeni u Ukrajini nakon rata.

Glasnogovornik Kraljevske mornarice rekao je za Daily Mail da su Kraljevski marinci raspoređeni - ali "nisu imali nikakvu borbenu funkciju", prenosi Skynews.