Ruska prijetnja
83

General NATO-a: Potrebno vojno prisustvo Alijanse u Bugarskoj i Rumuniji

SRNA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
General NATO-a Tod Wolters sugerisao je da bi Alijansa trebalo da uspostavi vojno prisustvo u Bugarskoj i Rumuniji nakon gomilanja ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom, piše "Spiegel".

List navodi da će prijedlozi Toda Woltersa, vrhovnog komandanta NATO-a za Evropu, zapravo proširiti misiju Alijanse "Poboljšano napredno prisustvo" (EFP) u okviru koje je rasporedila vojne snage u baltičke države i istočnu Poljsku.

"Spiegel" se nije direktno pozvao na Woltersa, već navodi kako ima "informacije" da je Wolters "pozvao na pojačanje trupa na istočnoj granici" NATO-a tokom video veze sa vojnim šefovima "partnerskih zemalja".

NATO je odbio da komentariše pisanje lista. Proširenje prisustva NATO-a na Bugarsku i Rumuniju je nešto za šta se obje ove zemlje zalažu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je jučer da će NATO "stalno procjenjivati potrebu da dodatno prilagode držanje, prisustvo, na jugoistoku regiona, jer moraju biti sigurni da uvijek mogu da zaštite i brane saveznike od bilo kakve prijetnje".

Nagomilavanje ruske vojske u blizini Ukrajine povećalo je tenzije između Moskve i NATO-a, a Alijansa je pozvala Rusiju da ne vrši invaziju na bivšu sovjetsku republiku. Rusija poriče planiranje invazije. Moskva tvrdi da odgovara na ono što vidi kao prijetnju vlastitoj bezbjednosti zbog sve bližih odnosa Ukrajine sa NATO-om i težnji da se pridruži alijansi.

Moskva je jučer saopćila da želi pravno obavezujuću garanciju NATO-a da će odustati od bilo kakve vojne aktivnosti u istočnoj Evropi i Ukrajini.