{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


General McNeill: Resursi potcijenjeni u afganistanskom ratu

F
3.6.2008. u 11:28
0
0
General McNeill: Resursi potcijenjeni u afganistanskom ratu
0
General McNeill: Resursi potcijenjeni u afganistanskom ratu
Foto: AP
Američki general koji je komandovao NATO-ovim snagama u Afganistanu u proteklih 15 mjeseci izjavio je u utorak prije odlaska s dužnosti da su "resursi potcijenjeni" u ratu protiv talibana.
General Dan McNeill uskoro će predati kontrolu nad NATO-ovim Međunarodnim snagama za podršku sigurnosti (ISAF) drugom Amerikancu - generalu Davidu McKiernanu, javio je BBC.

ISAF trenutno broji 53.000 vojnika iz 40 zemalja. General McNeill, međutim, tvrdi da je potrebno više ljudi i opreme.

On je također pozvao Pakistan da izvrši veći pritisak na talibane.

General McNeill u Afganistanu uživa ugled govornika koji sve direktno kaže i čovjeka koji se kloni politike.

On, međutim, ima dvije snažne poruke dok se priprema predati kontrolu generalu McKiernanu.

Kada je preuzeo komandu 2007. godine, ISAF je imao 33.000 vojnika. Čak i sada kada je na terenu 53.000 vojnika, on tvrdi da je to još nedovoljno.

"Ovo je rat u kome su potcijenjeni resursi i u kome treba više manevarskih jedinica, treba više letjelica, više obavještajnoga i špijunskog rada. Ne govorim isključivo o američkom sektoru. Govorim o cijeloj zemlji", kazao je general McNeill.

Ako bi se striktno slijedile smjernice za borbu protiv pobunjenika, Afganistanu bi trebalo 400.000 vojnika, sugerirao je general.

Vojni saveznici u proteklih 15 mjeseci zabilježili su očigledno značajne pomake u borbi protiv pobunjenika. Brojni bitni talibanski zapovjednici su ubijeni a kontrapobunjenička strategija je razvijena.

General McNeill istaknuo je istok zemlje kao primjer uspjeha. U toj regiji, ipak, broj napada se povećao, za što se krivi situacija u Pakistanu.

Govoreći o trenutnim mirovnim pregovorima između pakistanske vlade i vodećih militanata, on je izjavio kako "upravo sada izgleda da postoji manjak pritiska" koji bi imao uticaja na borbu protiv pobunjenika u Afganistanu.

"Također znate da mi nadziremo ono što se dešava i znate da se u vrijeme dijaloga ili mirovnih pregovora incidenti u Afganistanu intenziviraju", kazao je.

Novi zapovjednik ISAF-a general David McKiernan komandovao je kopnenim napadom u kojem je svrgnut Saddam Hussein u Iraku.

Pred njim je izazov suzbijanja povećanog broja napada na vojnike iz 40 zemalja koji čine NATO-ove snage.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: