Barack Obama
0

General McChrystal iskazao "loše rasuđivanje"

FENA
Stanley McChrystal (Foto: AP)
Stanley McChrystal (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak da je zapovjednik snaga SAD-a i NATO-a u Afganistanu general Stanley McChrystal iskazao "loše rasuđivanje", komentirajući članak u časopisu "Rolling Stone" koji uz portret generala donosi i njegove kritike na račun visokih dužnosnika administracije.

"Mislim kako je jasno da članak u kojem se on pojavljuje, pokazuje loše rasuđivanje", rekao je Obama nakon sastanka sa svojim kabinetom. Na pitanje novinara hoće li razriješiti McChrystala, Obama je kazao da prije odluke želi s njim razgovarati.

"Koju god odluku da donesem u vezi s generalom McChrystalom ili nekim drugim aspektom afganistanske politike, ona je u cjelosti određena time da osiguram strategiju koja opravdava ogromnu hrabrost i žrtvovanje koje naši vojnici pokazuju tamo, i da u konačnici ovu zemlju učinim sigurnom", dodao je Obama.

McChrystal je pozvan da u srijedu dođe u Washington kako bi objasnio pogrdne komentare koje su on i njegovi saradnici, prema spornom članku, izrekli o potpredsjedniku SAD-a Joe Bidenu, savjetniku za nacionalnu sigurnost Jamesu Jonesu, ambasadoru SAD-a u Afganistanu Karlu Eikenberryju te o posebnom izaslaniku za Afganistan i Pakistan Richardu Holbrookeu.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs opisao je ranije da je Obama bio "bijesan" zbog komentara McChrystala i njegovih saradnika.

Ministar odbrane Robert Gates rekao je u utorak da je McChrystal "napravio značajnu grešku". Također je rekao da je McChrystal nazvao Bidena i druge dužnosnike spomenute u članku pod naslovom "Odbjegli general", i izvinio im se.

McChrystal je objavio i saopćenje u kojem se izvinio zbog svojih komentara, ističući svoje "ogromno poštovanje i divljenje za predsjednika Obamu i njegov tim za nacionalnu sigurnost".

Mnogi politički analitičari u Washingtonu ocjenjuju da je McChrystal napravio prekršaj za razrješenje, ali postavljaju pitanje može li si Obama priuštiti njegovu smjenu u tako važnom trenutku u ratu u Afganistanu, uoči ključne ofanzive na Kandahar.

"Govorim kao neko ko silno cijeni generala McChrystala. Zemlja i ne zna koliko je on za nju učinio. No, to je prekršaj za razrješenje", izjavio je Eliot Cohen, koji je bio savjetnik bivše državne tajnice Condoleezze Rice.

"To je jasno prekršaj za otkaz", izjavio je Peter Feaver, bivši dužnosnik Bijele kuće u vrijeme Georgea W. Busha.

Stanley McChrystal je većinu vojne karijere proveo u snagama za specijalne operacije, kao i većina njegovih saradnika, gdje su imali malo iskustva s novinarima ili političarima, navodi Post, objašnjavajući njihovu neuobičajenu otvorenost prema novinaru "Rolling Stonea".

General asketskog izgleda, koji je zaradio nadimak "Mula McChrystal" otkako je zabranio alkohol u sjedištu misije ISAF-a u Kabulu, prije godinu dana je preuzeo zapovijedanje savezničkim snagama u Afganistanu.

Povjerena mu je provedba protuterorističke strategije koja naglasak stavlja na zaštitu civilnog stanovništva, s ciljem da se marginaliziraju i poraze pobunjenici. Ta strategija uključuje i velika američka pojačanja, čemu su se protivili Biden i neki drugi dužnosnici.

The Los Angeles Times od srijede piše kako je McChrystal u godinu dana stvorio vrlo bliske odnose s predsjednikom Hamidom Karzaijem, nepostojanim afganistanskim čelnikom. Poput McChrystala, i Karzai ima tegobne odnose s posebnim izaslanikom Holbrookeom i anmbasadorom Eikenberryjem, što je generala učinilo ključnom vezom prema afganistanskoj vladi.

Izvješća o tome da su Holbrooke i Biden vikali na Karzaija u odvojenim prilikama vrijeđa kulturni senzibilitet mnogih Afganistanaca, posebno Karzaijevih sunarodnjaka Paštuna, navodi list.

Preko svog glasnogovornika Karzai je izrazio snažnu podršku za generala u nevoljama, opisujući ga kao čovjeka jedinstvenog integriteta. I obični Afganistanci izražavaju priznanje McChrystalovom zauzimanju da očuvanje života civila bude najvažnija misija zapadnih snaga, navodi LA Times u opisu 55-godišnjeg generala.