Svijet
1

GEN Summit u Beču okupio više od 600 novinara i urednika iz cijelog svijeta

Piše: N. N.
Ovogodišnja konferencija u organizaciji Globalne mreže urednika (Global Editors Network) okupila je u Beču više od 600 novinara i urednika iz cijelog svijeta.

GEN summit je otvoren u srijedu i trajat će do petka, a ovogodišnji domaćin i partner najveće konferencije novinara i urednika je Grad Beč.

Prvog dana GEN summita aktuelizirano je pitanje budućnosti novinarstva u kontekstu VR (Virtual Reality) sadržaja, newsgaminga i automatizacije novinarstva zahvaljujući robotizaciji.

Jedan od panela bavio se i problemom kako prevazići jezičke barijere, odnosno kako već postojeći softveri za prevođenje mogu biti od koristi.

Drugog dana konferencije razgovarat će se o izazovima koji sa sobom nose društvene mreže i vijesti koje nude. Mogu li društvene mreže zamijeniti tradicionalne medije, jedno je od ključnih pitanja drugog dana GEN summita.

Društvene mreže istovremeno su i prilika i izazov za tradicionalne medije o čemu najbolje svjedoči popularnost live videa.

Personalizacija medijskih platformi u skladu s potrebama korisnika već je sadašnjost, a govornici drugog dana GEN summita bit će i Marten Blankensteijn, jedan od osnivača Blendlea, jedne od prvih platformi koja je nudila ovu opciju.

Drugog dana GEN summita bit će predstavljen i Reutersov izvještaj o ključnim pokazateljima za budućnost novinarstva. Kako privući novu publiku, iskoristiti sve veću "potražnju" za videosadržajima pri tome se adekvatno noseći s porastom upotrebe add block softvera samo su neka pitanja koja će tematizirati Reutersov izvještaj.

Tradicionalni mediji izgubili su cijelu jednu generaciju publike i već godinama se nalaze u defanzivi u odnosu na digitalne medije pri čemu mnogi dovode u pitanje i njihov opstanak u budućnosti. O tome mogu li novi mediji iz defanzivnog držanja preći u ofanzivu razgovarat će se na panelu na kojem će uvodničari biti direktor njemačkog Die Zeitea Rainer Esser i bivši urednik Mashablea Jim Roberts.

Večeras će također u gradskoj Vijećnici biti dodijeljene nagrade za data novinarstvo.