|

Gej afera potresa njemačku obavještajnu službu

Gej afera potresa njemačku obavještajnu službu
0
S
Sarajevo-x.com
17.11.2009. u 07:41
5
komentara
0

dijeljenja
Gej afera potresa njemačku obavještajnu službu Foto: DW
U martu 2008. u blizini Minhena uhapšen je jedan agent njemačke obaveštajne službe BND koji je svojevremeno radio na Kosovu. Sada treba da mu počne suđenje u kome je pomenuta služba osuđena na poraz: ako se navodi optužnice pokažu kao tačni, ispostaviće se da je BND godinama držala na zadatku agenta koji je u ljubavnom zanosu odavao državne tajne; bude li optuženi oslobođen, ispašće da se Služba spektakularno prevarila, piše Deutsche Welle.
Sve je počelo 21. februara 2005, kada je Anton K. preuzeo dužnost na Kosovu. Zvanično je bio diplomata koji je došao da se upozna sa tamošnjim stanjem; njegov pravi zadatak je, međutim, bio da formira pouzdanu mrežu doušnika – što je na Kosovu posebno težak i opasan zadatak. Anton K. je izmjenio svoj lični opis: pustio je kosu do ramena a Prištinom se kretao najčešće ležerno obučen, u košulji i „japankama“. Ovaj zadatak ga je privremeno odvojio od supruge i djece – oni su ostali u južnoj Njemačkoj, piše Deutsche Welle.

Ubrzo je upoznao izvjesnog Murata A, makedonskog Albanca koji je odrastao u Ofenburgu i odlično govorio njemački. On mu je izgledao kao idealan informant. Poslije odgovarajuće provjere, Murat je i zvanično postao saradnik njemačkog Ministarstva spoljnih poslova – to jest, Antonov prevodilac.

A onda se između ova dva agenta razbuktala ljubav. Murat se preselio kod Antona, što ovaj nije prijavio BND-u, iako je to morao da učini. Dvije godine niko nije primjetio njihovu vezu, ni poslovnu, ni privatnu. BND je bio zadovoljan radom Antona K. i 2007. mu je misija produžena na dalje dvije godine.

Ali, tada se BND-u telefonski javila Antonova supruga, prenijevši da je za vrijeme božićnog boravka kod kuće imala veliku svađu s njim. Ispostavilo se da je Anton životno osiguranje sa supruge prebacio na svog prevodioca, što je ona mogla i da dokaže odgovarajućim dopisom osiguravajućeg društva.

Žrtve homofobije ili opasni zločinci?

Otada se ne zna tačno gdje su sve učinjeni propusti i ko je sve griješio, ne računajući to što su agent i njegov prevodilac morali da otkriju poslodavcu prirodu svojih privatnih odnosa. Njihovi advokati sada tvrde da su dva muškarca žrtve homofobičnih vlasti. Ili se u čitavom slučaju krije i više – možda zaista i odavanje državnih tajni?, piše Deutsche Welle u svome članku.

Zbog čega BND nije pribjegla internom rešavanju problema, nego je državni tužilac pokrenuo istragu, a dva ljubavnika su pod lažnim izgovorom pozvana u Minhen, gdje su uhapšeni, da bi već sljedećeg dana bili pušteni na slobodu zbog nedostatka materijala koji bi ih teretio?

Njih dvojica su se preselila u novi zajednički stan u blizini Štutgarta, gdje čekaju na početak suđenja. Prema optužnici, Anton K. je svom ljubavniku stavio na raspolaganje tajne izveštaje, a prenio mu je i interne informacije o personalu i strukturama BND-a, kao i dokumenta o saznanjima partnerske britanske obavještajne službe.

Teške su i optužbe na račun Murata A, za koga tvrde da je dobio uvid u kompletno stanje informativnih izvora ove obavještajne službe na Kosovu. Tvrdi se i da je on imao kontakte sa organizovanim kriminalom, kao i da je radio i za albansku i makedonsku obavještajnu službu.

Anton K. i Murat A. tvrde da su optužnice „apsurdne“. Šteta nanijeta imidžu BND je već velika. A otvoreno je i pitanje zbog čega ova njemačka obavještajna služba insistira na ovom suđenju iako je te štete i te kako svjesna, zaključuje Deutsche Welle ovu interesantnu priču.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...