Svijet
22

Geert Wilders proglašen krivim za podsticanje na diskriminaciju

Klix.ba
Geert Wilders (Foto: EPA)
Geert Wilders (Foto: EPA)
Holandski antiislamski politički lider Geert Wilders na sudu je proglašen krivim za vrijeđanje i podsticanje na diskriminaciju, međutim, sud u Amstedramu nije mu izrekao nikakvu kaznu.

Wildersova stranka vodeća je prema predizbornim anketama uoči parlamentarnih izbora u martu u Holandiji, a oslobođen je optužbi za izazivanje mržnje kada je u martu 2014. svojim pristalicama poručio kako želi osigurati da u Holandiji bude manje Marokanaca, prenosi BBC.

Osuđujuću presudu na Twitteru je prokomentarisao kao "ludilo" i poručio da će se žaliti.

Trosedmično suđenje zakazano je kada je policija primila 6.400 pritužbi na Wildersove izjave tokom općinske izborne kampanje u Hagu.

Ova presuda, čini se, neće stati na put političkim aspiracijama Geerta Wildersa. Zapravo, populistički lider mogao bi od nje imati koristi jer njegove pristalice nakon ovoga samo mogu potvrditi svoje uvjerenje kako je on hrabar i spreman da se bori za njih i rješava pitanja od kojih bježi politički korektna elita.

Na sudu je ponavljao kako od islama i migracija prije velika opasnost, a sud je optužio da je osudio "pola Holandije", referirajući se na ankete koje je njegova stranka provodila i koje pokazuju da se o pitanju Marokanaca 43 posto njih slaže sa njim.