Svijet
0

Geert Wilders ponovo pred sudom zbog podsticanja rasne mržnje

FENA
Geert Wilders
Geert Wilders
Holandski političar i lider ekstremno desničarske Partije za slobodu Geert Wilders naći će se ponovo pred sudom zbog podstrekavanja rasne mržnje jer je u martu na jednom skupu izjavio da će osigurati da u Holandiji bude "manje Marokanaca", objavilo je danas tužilaštvo.

Kako je saopćeno, javno tužilaštvo u Haagu će pokrenuti postupak protiv Wildersa zbog vrijeđanja grupe ljudi na rasnoj osnovi i podsticanja diskriminacije i mržnje.

"Političari mogu daleko da odu u svojim izjavama i to je dio slobode izražavanja, ali ta sloboda je ograničena zabranom diskriminacije", navelo je tužilaštvo, dodajući da zasad nije određen dan za suđenje.

Slučaj se zasniva na komentarima koje je Wilders iznio na mitingu 19. marta poslije lokalnih izbora.

Tada je upitao pristalice da li žele "manje ili više Marokanaca u svom gradu i Holandiji. Okupljeni su počeli da uzvikuju: "Manje! Manje!", na šta je Wilders odgovorio da će "to biti organizirano".

Zbog te izjave podneseno je 6.400 pritužbi građana širom Holandije, a kritike su stigle i iz redova njegove Partije za slobodu, prenijela je agencija AFP.

Wilders je poznat po zapaljivoj antiislamskoj retorici - uporedio je Kuran s Hitlerovim djelom "Majn kampf', a islam je nazvao "fašističkom religijom".

U junu 2011. godine Wilders je oslobođen optužbi za govor mržnje i diskriminaciju koje su protiv njega podignute zbog antiislamskih izjava.

Sud je ocijenio da su Wildersove izjave bile prihvatljive u kontekstu javne debate, prenosi Tanjug.

Wilders je tada na sudu tvrdio da je "branio karakter, identitet, kulturu i slobodu Holandije" od islama i da je bio dužan da govori.