The Guardian
0

Gdje se odmaraju evropski političari?

FENA
Londonski dnevnik The Guardian piše u petak o tome kako evropski političari provode ljeto: neki će na odmoru provesti tri-četiri sedmice, neki tri-četiri dana, a neki sebi uopće neće moći priuštiti odmor, piše dopisnik ovoga lista iz Bruxellesa.

Švedski premijer Fredrik Reinfeldt, lider aktualnog predsjedništva Evropske unije, toliko je zauzet da će, prema riječima glasnogovornika, u najboljem slučaju uzeti nekoliko slobodnih dana.

Njemačka kancelarka Angela Merkel odmara se u planinama Južnog Tirola na sjeveru Italije.

Budući da se u Njemačkoj u septembru održavaju izbori na kojima se ona bori za drugi mandat, bilo bi razumljivo da uopće nije otišla na odmor. Ali Nijemcima je odlazak na odmor omiljeni sport, pa se to možda glasačima ne bi dopalo, primjećuje izvještač Guardiana.

Francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, koji se nedavno onesvijestio dok je trčao, ljekari su naredili da miruje tri sedmice. To će činiti na Azurnoj obali u dvorcu koji je vlasništvo njegove punice, majke Carle Bruni.

Ruski predsjednik i premijer Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin tradicionalno idu u Soči na Crnom moru, ali možda ne treba da se nadaju kako će se opustiti jer je august u Rusiji često grozan mjesec.

U augustu je između ostalog izbio rat s Gruzijom, počeo je drugi čečenski rat, pokušan je komunistički puč i potonula je podmornica Kursk, podsjeća novinar Guardiana.