Guardian
0

Gdje je rođen Barack Obama?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Guardian izvještava u srijedu o ponovnom fokusiranju dijela američke javnosti i nacionalističkih grupa i pojedinaca na pitanje mjesta rođenja aktuelnog predsjednika Baracka Obame.

Neki tvrde, a među njima su popularni voditelj američke TV mreže CNN i jedan desničarski nastrojen voditelj na radiju, da je Obama rođen u Keniji i da zbog toga ne može da bude predsjednik SAD-a.

Problem se prvi put pojavio tokom predizborne kampanje kada su pojedini dovodili u pitanje kopiju Obamine krštenice izdatu u Honoluluu na Havajima gdje je rođen 1961. godine.

Suština teorija zavjere o tome kako je aktuelni predsjednik rođen u Keniji, pa ga je majka prokrijumčarila u Ameriku, leži u činjenici da Barack Obama nije podnio originalnu verziju izvoda iz matične knjige rođenih, navodi Guardian i dodaje da je to zato što je na Havajima prije nekoliko godina uveden elektronski sistem koji izdaje samo kopije krštenica.

List prenosi i izjavu doktora koji tvrde da je vidio knjige u zavodu na Havajima u kojima stoji da je Barack Hussein Obama rođen upravo tu.

To međutim, piše Guardian, nije dovoljno pokretu koji se oformio oko ovog pitanja, a u čijoj suštini, kako je to izjavio direktor američke televizije MSNBC, leži rasizam, prenosi BBC.